06.12.17. u 14:24

Završile radionice „Kuhanjem do zdravog srca“ u Umagu

Udruga za promicanje i očuvanje zdravlja „PROCVAT ZDRAVLJA“ iz Pule uz partnerstvo Istarskih domova zdravlja i Grada Umaga provelo je, tijekom listopada i studenog 2017. godine, dva ciklusa radionica „Kuhanjem do zdravog srca“. Polaznici radionica bili su djelatnici Dječjeg vrtića i jaslica DUGA Umag, kuhari i drugo osoblje OŠ Marije i Line Umag, Doma za starije i nemoćne osobe Umag i drugi korisnici iz Grada Umaga, ukupno 17-18 polaznika po ciklusu. Jedan ciklus se sastojao od tri radionice u trajanju od oko 2,5 sata. Svaka radionica sastojala se od tri dijela: a - priprema 6 vrsta jela (najčešće su to bili juha, glavno jelo, namaz, desert, polpete, salata i slično), b – teorijskog dijela (1 - upoznavanje s nutritivnim vrijednostima namirnica i koje namirnice koristiti kod različitih tegoba, 2 -  piramida pravilne prehrane i cjelovit pristup zdravlju) i 3 - večera-degustacija pripremljenih jela uz posebno aranžiran stol. Osim što su radionice bile besplatne, polaznici su dobili bogato opremljen priručnik-kuharicu za pripremu zdravih jela uz nutritivne vrijednosti za svaku korištenu namirnicu. Radionice su se provodite u prostorima DVJ Duga uz nazočnost i pomoć kuharskih djelatnika.
Radionice „Kuhanjem do zdravog srca“ udruga Procvat zdravlja provodi od 2012. godine u Puli. Prošle godine partneri projektu bili su Opća bolnica Pula i Istarski domovi zdravlja, a sufinancirao ih je Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županija. Ove godine je Grad Umag prepoznao kvalitetu programa i postao partner projektu, ponovno uz sufinanciranje Istarske županije.
Udruga svake godine provede 5-6 ciklusa radionica, a ukupno je radionice prošlo preko 450 korisnika. Cilj radionice je kroz zdravu prehranu smanjiti rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti kod opće populacije, a prvenstveno kod osoba koje imaju velik rizik od pojave teških KVB (osobe koje su preživjele srčani udar ili imaju velike šanse da ga dobiju). Liječnici iz Istarskih domova zdravlja i bolnica preporučuju i šalju pacijente od KVB na ove radionice. „Cilj provedenih radionica u Umagu bio je pokazati stručnim djelatnicima ustanova načine pripreme zdravih i ukusnih obroka za korisnike njihovih usluga (djeca, učenici, umirovljenici)“ napominje Janko Žufić, voditelj projekta i predsjednik Udruge Procvat zdravlja.