07.07.17. u 13:24

Župan Flego upriličio prijem za najbolji OPG u Hrvatskoj

Istarski župan Valter Flego upriličio je danas, u sjedištu Istarske županije, u Pazinu, prijem za obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Dešković iz Kostanjice (Grožnjan), koje je proglašeno najboljim u Hrvatskoj. Prijemu su prisustvovali direktor Agencije za ruralni razvoj Istre - AZRRI d.o.o. Igor Merlić te predstavnici OPG-a Dešković Franco Dešković, Giuliana Krevatin Dešković i Tatjana Žužić Dešković.

Na samome početku, župan Flego je čestitao OPG-u na osvojenom priznanju kazavši kako je biti proglašenim najboljim OPG-om u Hrvatskoj velika čast i ogroman uspjeh.

„Vašom slogom, radom i trudom dokazali ste da se kvaliteta i izvrsnost prepoznaje. Odabravši da nastavite s obiteljskom tradicijom i odlukom da ostanete na selu, pokazali ste da smo odabrali ispravan put. Naime, još 1997. godine Istarska županija je prva u Hrvatskoj počela s projektom razvoja agroturizama, promocijom ruralnog turizma, te poticanjem poljoprivredne proizvodnje“, rekao je župan i nastavio:

„Rekao bih da smo prije od ostalih, znali detektirati trendove koji su danas visoko na cijeni - ekološki, autohtoni, lokalni proizvodi danas su traženiji nego ikada prije. Povezivanjem ruralne i obalne Istre, omogućili smo da upravo naši turisti konzumiraju proizvode lokalnih poljoprivrednika. Upravo je to povezivanje turizma i poljoprivrede ključno jer omogućava lakši plasman naših proizvoda nego recimo na ogromnom njemačkom tržištu“.

Župan Flego se osvrnuo i na buduće planove naglasivši kako će Istarska županija tim smjerom nastaviti i u nadolazećem razdoblju, a posebno je izdvojio projekt Istra EKO/BIO regija. Riječ je o dugoročnom projektu čiji je cilj stvaranje dodane vrijednosti Istre kao destinacije, ali i kvalitetnijeg zdravlja građana.

Direktor AZZRI-ja Merlić pridružio se čestitkama OPG-u Dešković istaknuvši kako su oni „pretočili u praksu, ono što je Županija imala u teoriji“. Merlić je ujedno obitelji Dešković ponudio konkretnu suradnju u vidu uzgoja boškarina i istarskog muškog tovara, čije bi meso AZZRI otkupivalo.

Predstavnici OPG-a Dešković zahvalili su na prijemu i čestitkama rekavši kako im nagrada daje snagu da idu dalje.

„Nije lako, ali moramo ići dalje. Mi smo zapravo nastavili dugogodišnju obiteljsku tradiciju koju su započeli naši djedovi i bake, a čije su temelje potom postavili naši roditelji“, kazala je Giuliana Krevatin Dešković, a kao probleme s kojima se susreću u radu izdvojila je kompliciranu proceduru i visoke cijene za otkup poljoprivrednog zemljišta od države te sve veći broj divljih svinja.

Franco Dešković rekao je kako rade na više od 80 hektara zemlje, imaju oko 1500 stabala maslina, a oko 15 hektara je pod vinogradima. Uzgajaju stoku, imaju 20-tak krava, nešto manje svinja, prodaju mlijeko. Sami proizvode hranu za stoku, siju žitarice, baliraju sijeno. Poznati su kao proizvođači vrhunskog pršuta, ali i domaćeg sira.

OPG Dešković je proglašen najboljim OPG-om u Hrvatskoj prema glasovima čitatelja Večernjeg lista. Projekt četvrtu godinu za redom vodi Ministarstvo poljoprivrede i Večernji list kojim se biraju najbolji proizvođači, promovira poljoprivreda i proizvodnja hrane. Ove je godine bilo uključeno 60 obiteljskih gospodarstva o kojima su u Večernjem listu i na hrvatskoj televiziji pisane priče i prikazani prilozi. Iz svaka su se županije mogla prijaviti po 4 predstavnika, a nakon predizbora među 24 najbolja hrvatska obiteljska gospodarstva, kao jedini predstavnik Istarske županije našlo se i gospodarstvo obitelji Dešković iz Kostanjice (Grožnjan).