10.05.17. u 09:49

Održan 2. dan Festivala multikulturalnosti

U Domu hrvatskih branitelja, u Puli, jučer se održala druga po redu večer u sklopu 4. Festivala multikulturalnosti. Svečanom otvorenju ponovno su nazočili zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko i gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić.

„Tolerancija različitosti, razgovor i suradnja temelj su života cjelokupnog društva te predstavljaju tlo na kojem rastu ljudska prava i slobode. I s ponosom možemo reći da je Istra prostor na kojem ljudi stoljećima žive zajedno u različitosti“, istaknula je u svom obraćanju zamjenica župana Rajko.

Naglasila je i kako Istru iznad svega odlikuju temeljne vrijednosti koje dugi niz godina njegujemo i bespogovorno branimo, a to su multietničnost, multikulturalnost, antifašizam i suživot, te se zahvalila svim sudionicima koji su uložili veliki trud u realizaciju Festivala.

Program druge večeri održan je pod naslovom „Pjesmom i plesom kroz bogatu kulturnu baštinu nacionalnih manjina“. Nastupilo je četrnaest udruga koje predstavljaju manjinske nacionalne zajednice, s područja Istre, a koje su predstavile svoje kulturno-glazbeno stvaralaštvo kao dio tradicije matičnih zemalja:

ZAJEDNICA ALBANACA ISTARSKE ŽUPANIJE

Toni i Leon Allakaj iz Umaga :

1. Pjesma Flakadane ,glazba : Mark Gjoka - Tekst Fran Lasku

2. Mirsevjen moj pavarsi

NACIONALNA ZAJEDNICA BOŠNJAKA ISTRE

Solistica Jasminka Ikanović uz pratnju harmonike Envera Alagića: izvesti će 2 sevdalinke "Moj dilbere" i "Neko tiho ulicom pjevuši"

UDRUGA ROMA ISTRE

Folklorna skupina Terne romane luludja i Skandal band: romske tradicionalne pjesme i igre

MAKEDONSKI KULTURNI FORUM

Pjevačka grupa i ansambl „Despina“:

1. „Brala moma kàpini“ (Brala moma kupine)

2.„Go pràtile dedo v planina“ (Poslali su djeda u planinu).

DRUŠTVO PEROJSKIH CRNOGORACA „PEROJ 1657“

Splet crnogorskih kola i pjesme:

1. Oj , radosti , veselosti - staro perojsko pojanje

2. Splet crnogorskih kola

MAKEDONSKO KULTURNO DRUŠTVO „SV. KIRIL I METODIJ“

Zbor:

1. Pileto mi pee

2. Što imala krsmet Stamena

KUD „BOSNA“

Bošnjački ples: Nazivom SARAJEVSKE GRADSKE IGRE

SLOVENSKO KULTURNO DRUŠTVO „ISTRA“

Zbor Encijan:

1. Lipa - Miroslav Vilhar i Lojze Lebič

2. Da te mogu pismom zvati - I. Badurina i F. Bilić

MAĐARSKO KULTURNO DRUŠTVO „MORICZ ZSIGMOND“

Nastup folklorne grupe - naziv točke: Djevojke sa čardaš nogama

Festival multikulturalnosti dvodnevna je manifestacija koja se organizira u povodu Dana Europe s ciljem promocije istarskog kulturnog bogatstva i međusobnog uvažavanja kroz jačanje suživota, što je jedan od temelja Europske unije. Posjetitelji, kojih je bilo u veliko broju, imali su prilike upoznati se s bogatim i raznovrsnim kulturnim stvaralaštvom, tradicijom, eno-gastronomskom ponudom i običajima brojnih naroda koji žive u Istarskoj županiji.