09.05.17. u 10:15

Otvoren 4. Festival multikulturalnosti

U Domu hrvatskih branitelja, u Puli, jučer je započeo 4. festival multikulturalnosti čijem su svečanom otvorenju prisustvovali zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Na Festivalu će nastupiti 14 udruga koje predstavljaju manjinske nacionalne zajednice, s područja Istre.

„Amaterske udruge, zajednice i kulturna društva nacionalnih manjina na razini Istarske županije ovom će prigodom predstaviti svoje kulturno stvaralaštvo, dio tradicije, svoje pjesme, običaje i kulturu svog naroda“, istaknula je zamjenica Rajko izrazivši zadovoljstvo što će ovogodišnje izdanje Festivala trajati dva dana.

„Multikulturalnost je način života u Istri, naša posebnost i naše bogatstvo, što potvrđujemo današnjim festivalom“, dodala je zamjenica Rajko.

Gradonačelnik Miletić je, pak, kazao kako je sretan što živi u gradu i regiji u kojima je multikulturalnost način života.

„Možemo biti ponosni na ovo bogatstvo različitosti te činjenicu da smo pozitivan primjer suživota i tolerancije diljem Europe“, istaknuo je Miletić.

Prva večer Festivala bila je posvećena programu „Upoznajte kulturnu baštinu nacionalnih manjina“. Predstavljena su literarna djela, izložbe likovnih i umjetničkih radova, narodne nošnje i nacionalna jela te ostala bogatstava nacionalnih obilježja.

Festival se nastavlja danas s početkom u 19,00 sati kad će se amaterske udruge nacionalnih manjina Istarske županije predstaviti programom „Pjesmom i plesom kroz bogatu kulturnu baštinu nacionalnih manjina“.

Festival multikulturalnosti organizira se u povodu Dana Europe s ciljem promocije istarskog kulturnog bogatstva i međusobnog uvažavanja kroz jačanje suživota, što je jedan od temelja Europske unije.