16.03.17. u 13:44

Predstavljen projekt dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije Opće bolnice Pula

„Općoj bolnici Pula odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 38,4 milijuna kuna za opremanje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije, što je čak 99,9 posto ukupne vrijednosti investicije, a namijenjena su za nabavu najsuvremenije medicinske opreme“, izjavio je danas župan Flego na konferenciji za medije održanoj u Ravnateljstvu Opće bolnice Pula.

Istarski župan istaknuo je kako je upravo medicinska oprema, pored same izgradnje, ono što će našu bolnicu činiti modernom i funkcionalnom, po uzoru na najrazvijenije europske zemlje. „Najveće vrijednosti dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije biti će povećanje učinkovitosti, isplativosti i održivosti zdravstvenog sustava kroz smanjenje prijema na akutne bolničke odjele“, naglasio je župan Flego dodavši kako Županija za njezin najznačajniji projekt izgradnje i opremanja OB Pula u ovogodišnjem proračunu izdvaja više od 3,8 milijuna kuna za otplatu kredita. „Svaki projekt koji će omogućiti dobivanje bespovratnih sredstava značit će za nas financijsko rasterećenje te dodatne prihode koje možemo prenamijeniti u druge razvojne projekte. Dobiti čak 99 posto sredstva za nabavu iste, ogroman je uspjeh i potvrda da, čak i u kratkom vremenskom roku, znamo i možemo biti uspješni u kandidiranju projekata“, zaključio je istarski župan.

Ravnateljica Hrstić prisutnima je predstavila značaj projekta i njegove koristi za Opću bolnicu Pula, kao i aktivnosti obuhvaćene istim. „Realizacijom ovog projekta očekuje se bolja protočnost pacijenata i efikasnija obrada, objedinjavanjem više dijagnostičkih postupaka u jednom danu. Time se skraćuje vrijeme od početka tegoba do postavljanja dijagnoza, smanjuju se liste čekanja i broj dana bolničkog liječenja i stopa bolovanja“, istaknula je dr. Hrstić.

Pohvalivši projekt, pomoćnica ministra zdravstva dr. Palić Kramarić istaknula je njegove prednosti poput mogućnosti obavljanja raznih pretraga na području Pule umjesto odlaska u Rijeku ili Zagreb, a zbog nabavke najsuvremenije bolnice te izrazila podršku ministarstva u daljnjim aktivnostima.

„Svaki projekt koji omogućava doprinos u smislu prostora i opreme, znači bolje uvjete rada za djelatnike u zdravstvu te kvalitetniju skrb za naše građane“, izjavio je gradonačelnik Miletić zahvalivši se cijelom projektnom timu Opće bolnice te ujedno podsjetio na nedavno usvojenu odluku Gradskog vijeća o sufinanciranju kredita za izgradnju i opremanje Opće bolnice.

Povod konferencije bilo je nedavno održano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava EU-a OB Pula za projekt opremanja dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije. Uz istarskog župana, prisustvovali su pulski gradonačelnik Boris Miletić, ravnateljica OB Pula Irena Hrstić, pomoćnica ministra zdravstva dr. sc. Ružica Palić Kramarić, zamjenik ravnateljice OB Pula dr. Ivica Fedel te predsjednik Upravnog vijeća OB Pula Valerio Drandić.

Na natječaju, otvorenom u srpnju prošle godine u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., pulskoj je Općoj bolnici odobreno 38.461.617 bespovratnih kuna, što je 99,9 posto vrijednosti njihova projekta. Projekt pod nazivom ,,Ulaganje u dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju Opće bolnice Pula sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj zahvaljujući uspješnoj prijavi na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU ,,Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama".