09.03.17. u 15:49

Flos Olei 2017: Istra najuspješnija maslinarska regija svijeta

U restoranu Slice golfske klupske kući, blizu Savudrije, danas je održana prezentacija prestižnog vodiča ekstradjevičanskih maslinovih ulja, Flos Olei 2017, koji je drugi puta za redom Istru proglasio najboljom maslinarskom regijom svijeta. Na svečanosti su uz brojne uzvanike, nagrađene maslinare, predstavnike JLS i direktore TZ, prisustvovali istarski župan Valter Flego, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević te osnivač, urednik i izdavač čuvenog vodiča - jednog od najutjecajnijih opinion lidera po pitanju ekstra djevičanskih maslinova ulja Marco Oreggia koji je govorio o uspjehu Istre i istarskih maslinara.

Župan Flego, je u svom pozdravnom govoru čestitao na uspjehu svim nagrađenim maslinarima te istaknuo da je Flos Olei, drugu godinu za redom, proglasio Istru kao najkvalitetniju maslinarsku regiju svijeta obzirom na najveći broj uvrštenih istarskih etiketa.

"Velika je to čast, koja uz ostale laskave titule naših maslinara dokazuje da su se istarska maslinova ulja vinula do najviših razina na svjetskoj sceni i tamo se uspješno skrasila. Ovakav svjetski uspjeh zasigurno pridonosi brendiranju Istre kao gastronomske destinacije", naglasio je župan Flego.

Nazočnima se obratio i direktor TZ Istarske županije Ivošević koji istaknuo da je u ovogodišnjem izdanju na ocjenjivanje pristiglo preko dvije tisuće uzoraka iz cijeloga svijeta, odnosno 5 kontinenata te da je u najuži izbor ušlo 500 uzoraka od kojih je čak 60 uzoraka iz Istre, odnosno 12 posto - što je za Istru zaista fascinanatan podatak koji nije buknuo preko noći već je rezultat predanog rada istarskih maslinara. Dodao je da je ekstradjevičansko maslinovo ulje, uz tartuf, jedan od najkonkurentnijih proizvoda Istre koji već drugu godinu zaredom našu regiju svrstava na prvo mjesto u svijetu, ispred poznate talijanske regije Toscana i španjolske Andaluzije. Uz navedeno, istaknuo je da je kultura maslinarstva u Istri izuzetno proširena, posebice u ugostiteljstvu gdje se u sve veći broj restorana usvaja standard kojim se uz specijalitete servira bar jedna bočica ekstradjevičanskog maslinovog ulja. 

Od mogućih 100, najveći broj bodova u ovogodišnjem vodiču ima talijanski poljoprivredni obrt Pruneti iz Greve in Chianti (Toscana) s ocjenom 98, a vrlo visoku ocjenu 97 iz Istre osvojili su obitelj Ipša iz Oprtlja te Olea B. B. iz Rapca. Također odličnih 96 bodova osvojili sz vodnjanski OPG Matteo Belci, zatim Stancija Meneghetti iz Bala, vodnjanski uljar Tonin te Enio Zubin iz Umaga, dok su ocjenu 95 su osvojili Franco Basiaco iz Buja, Chiavalon iz Vodnjana te Giancarlo Zigante iz Livada.  Osim ukupnog izvrsnog plasmana istarskih ulja, u ovogodišnjem ocjenjivanju Istra ima i dva šampiona, odnosno svjetska prvaka: ulje od masline sorte frantoio Klaudija Ipše iz Livada podijelilo je naslov najboljeg ekstradjevičanskog monosortnog maslinovog ulja intenzivne voćne arome, dok je ulje Mate transparenza marina, tvrtke Agrofin iz Savudrije, proglašeno najboljim ekstradjevičanskim maslinovim uljem umjerene voćne arome.

Također je važna vijest to da je ove godine po prvi puta u vodič uvršteno 12 novih istarskih maslinara.  Oni koji su u ovaj katalog bili uvršteni prošlih godina, ove godine imaju bolje ocjene nego ranije, što svjedoči i o dobroj maslinarskoj godini u Istri, ali i o unapređenju tehnološkog procesa proizvodnje i prerade maslina.