07.03.17. u 12:58

Otvoren stan Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda

Donacijom Bina Istre od 150.000 kuna u Puli je adaptiran i opremljen stan od 50 m2 Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, ustupljen na korištenje od strane Grada Pule. Tim povodom su danas stan obišli istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić, generalni direktor Bina Istre Dario Silić i direktor Uprave Bina Istre Christian Santaleza.

Svoje zadovoljstvo adaptiranim stanom istaknula je ravnateljica Centra Loretta Morosin zahvalivši se svima koji su tome doprinijeli.

Jako smo sretni i uzbuđeni što imamo još jedan prostor koji možemo koristiti radi poboljšanja kvalitete života naših korisnika. Financijska sredstva dobili smo od Bina Istre organiziranjem humanitarnog koncerta Maestra Josea Carrerasa, u pulskoj Areni, prošlog ljeta“, rekla je ravnateljica dodajući kako će stan koristiti dvadesetak korisnika po određenom rasporedu. Prema njezinim riječima, stan će korisnicima omogućiti da osim radne okupacije (likovni, keramika) usvajanje vještina brige o sebi, samostalnost pri aktivnostima hranjenja, kao i organiziranje društvenih igara. U stanu će osim radnog instruktora i njegovatelja s korisnicima raditi po potrebi psiholog, rehabilitator i medicinska sestra.

Direktor Uprave Santaleza je kazao kako je adaptacijom stana, uspješno okončana humanitarna akcija „Za zdravlje djece“, kojom je Bina Istra dodijelila i vrijedan ultrazvučni aparat riječkoj bolnici Kantrida.

Gradonačelnik Miletić, u ime Grada Pule, jednog od osnivača Centra, zahvalio se Bina Istri na još jednom hvalevrijednom projektu.

Ovo nije prva, niti jedina aktivnost Bina Istre. Ovo je jedan od svjetlijih primjera kako se može društveno odgovorno poslati, te dio prikupljenih sredstava vratiti u zajednicu gdje pojedino trgovačko društvo posluje“, rekao je gradonačelnik Miletić, koji se posebno veseli i nastavku radova na istarskom Ipsilonu.

Na samome kraju, župan Flego je naglasio kako donacije Bina Istre pulskom Centru i riječkoj Kantridi simbolički povezuju Pulu i Rijeku, trasu Ipsilona, koja će ubrzo biti i sagrađena.

„Danas smo svjedoci diljem svijeta da mnoga poduzeća trče isključivo za profitom, ali s Bina Istrom imamo primjer društva koji itekako vodi računa o društveno odgovornom ponašanju i o široj zajednici“, zaključio je župan Flego.

Centar za rehabilitaciju Veruda - Pula javna je ustanova koja provodi dijagnostiku, ranu habilitaciju i rehabilitaciju djece, mladeži i odraslih osoba s motoričkim poremećajima, intelektualnim poteškoćama, poremećajima pažnje i koncentracije, oštećenjem govora te drugim posebnim potrebama.

Pionirski je centar takvog profila u Hrvatskoj, u kojem stručnjaci vrše edukaciju učitelja po redovnim školama kroz mobilni tim na području cijele Istarske županije. Dnevno kroz njihove ruke prođe stotinjak djece.

Ova ustanova jedina pruža optimalne uvjete za rehabilitaciju, edukaciju te odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju na području Istarske županije.