28.02.17. u 15:00

U Istri počinje snimanje novog Veljka Bulajića

Snimanje međunarodne koprodukcije igranog filma „Bijeg do mora“, renomiranog redatelja Veljka Bulajića, počinje 2. ožujka 2017. godine u Rovinju, a najveći dio filma će se snimati na brojnim lokacijama u Istri. Tim je povodom danas, u prostorijama Komunalne palače Grada Pule održana konferencija za novinare, kojoj su prisustvovali istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić, ravnateljica Istarske filmske komisije Aleksandra Vinkerlić, redatelj i scenarist filma Veljko Bulajić, producent Tomislav Žaja, direktor fotografije Stanko Herceg, te glumci Dijana Vidušin i Goran Grgić.

Župan Flego, tom je prilikom, naglasio kako je cijela Istra pokazala da može biti logistička i organizacijska potpora svima koji rade na projektu snimanja filma.

“Već neko vrijeme planiramo kako da jedan tako ambiciozan projekt realiziramo u našoj Istri. Možemo reći da je došlo vrijeme da kažemo da smo uspjeli i da pokrenemo sve ono što smo posljednjih godina planirali,” rekao je župan Flego.

Gradonačelnik Miletić zahvalio se proslavljenom redatelju na odabiru Istre za snimanje svoga filma te je cijeloj filmskoj ekipi zaželio ugodan boravak.

“Pula je filmski grad koji vjerno njeguje kulturu gledanja filmova, a naš filmski festival danas je i najposjećenija kulturna manifestacija u Hrvatskoj. Obzirom da se film “Bijeg do mora” snima diljem Istre, pa tako i u našoj Puli, bit će to ujedno i prekrasna promocija naše kulture i življenja”, poručio je gradonačelnik Miletić.

Redatelj i scenarist filma Veljko Bulajić zahvalio se svima na svečanom prijemu i velikoj pomoći.

“U realiziranje ovog filma ulazim kao da mi je prvi put. Priča je to o isprepletenim sudbinama ljudi u jednom od najzanimljivijih vremena u povijesti.  Film je dio priče koja povezuje vrijeme 1940-tih i današnju suvremenu Istru, a glumačku ekipu čine provjerena imena, kao i izuzetno talentirani mladi glumci čije vrijeme tek dolazi,” rekao je redatelj Bulajić.

Ravnateljica Istarske filmske komisije Aleksandra Vinkerlić pojasnila je ulogu komisije u planiranju i potpori filmašima i rješavanju izazova s kojima se susreću u svom kreativnom planiranju filmova. Producent filma Tomislav Žaja objasnio je dosadašnji tijek realiziranja ovog filmskog podrijetla kao i distribucijske planove te je iznio i očekivanja o mogućoj filmskoj premijeri u Bruxellesu. Direktor fotografije Stanko Herceg kazao je kako mu je iznimna čast raditi na filmu rame uz rame sa velikim redateljem kao što je Bulajić, a koji će se uz to prikazivati na najljepšoj pozornici na svijetu – onoj u Areni.

Glavna glumica u filmu, mlada puljanka Dijana Vidušin poručila je kako joj ovo možda i najveća uloga u karijeri, dok je poznati hrvatski glumac Goran Grgić istaknuo kako vjeruje u veliki uspjeh filma te kako mu je ovo druga suradnja s Bulajićem nakon filma “Libertas”.

Film “Bijeg do mora” prati  zbivanja  i  sudbine  triju  glavnih  likova  u  dramatičnim  okolnostima  Drugog svjetskog rata, koje povezuje s današnjim vremenom. Osnovna tema filma je pobjeda čovječnosti i ljubavi nad užasom i besmislom ratova koji dolaze i prolaze, ali razaraju ljudske vrijednosti običnih ljudi, tzv. malog čovjeka.

Završetak snimanja filma očekuje se koncem ove ili početkom 2018. godine.