24.02.17. u 13:10

Istarski župan i ministar Butković u obilasku cestovnih infrastrukturnih radova u Istri

Istarski župan Valter Flego danas je sa ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Olegom Butković bio u obilasku infrastrukturnih radova koje provode Hrvatske ceste d.o.o. u Istarskoj županiji.

Obilazak je započeo na obnovljenom dijelu državne ceste DC303 Rovinjsko selo-Brajkovići-Kurili, uz nazočnost gradonačelnika Grada Rovinja Giovannija Sponze i načelnika Općine Kanfanar Sandra Jurmana te direktora Hrvatskih cesta d.o.o. Josipa Škorića. Drugi dio obilaska radova odnosio se na izgradnju III. i IV. faze Obilaznice Grada Poreča, kojem je prisustvovao i porečki gradonačelnik Edi Štifanić.

„Kada govorimo o infrastrukturnim projektima koji su najvažniji za Istru, to je svakako dovršetak istarskog Ipsilona u dijelu od Rogovića do tunela Učke s čime su svi dionici složni da je prioritet za Istru te se nadam pozitivnom odgovoru o financiranju od strane Europske unije“, izjavio je župan Flego tijekom obilaska radova.

Istarski župan se zahvalio ministru i ministarstvu na dosadašnjoj kvalitetnoj komunikaciji i suradnji vezanoj za dogovorene projekte, one realizirane i u tijeku, pritom istaknuvši kako će kroz mjesec dana biti završena obnova piste u Zračnoj luci Pula, što je izuzetno važno za turističku sezonu.

Rekavši kako Istra uvelike doprinosi hrvatskom turizmu i razvoju hrvatskog gospodarstva te se u tom smislu provodi čitav niz investicija u sektoru prometa, ministar Butković istaknuo je zadovoljstvo viđenim tijekom obilaska cestovnih radova, dodavši kako bi južni dio porečke zaobilaznice trebao biti gotov kroz mjesec i po dana. Pritom je istaknuo i odličnu suradnju koju ministarstvo ostvaruje sa Istarskom županijom te istarskim gradovima i općinama

Hrvatske ceste d.o.o. naručitelj su radova u okviru Projekta obnove državne ceste DC303 Rovinjsko Selo – Brajkovići – Kurili u vrijednosti 9.065.000,00 HRK (bez PDV-a). Pri obnovi predmetne dionice obnovljeni su nasipi i prilagođeni su zasjeci i usjeci ceste, prilagođeni su vertikalni i horizontalni elementi ceste, a u mjestu Putini i na skretanju za mjesto Šorići izvedena su proširenja ceste čime je znatno povećana sigurnost prometovanja. Radove izvodi građevinska tvrtka Cesta d.o.o. iz Pule.

Izgradnju Južnog dijela zaobilaznice grada Poreča, III. i IV. faza, Hrvatske ceste d.o.o. kao naručitelj realiziraju temeljem ugovora sa Zajednicom ponuditelja, tvrtkama Cesta d.o.o. i Đusto d.o.o. kao izvođačima infrastrukturnih radova vrijednih 18.382.180,76 HRK (bez PDV-a). U sklopu Projekta izgraditi će se potpuno nova prometnica duljine 1.500,00 metara kojom će se spojiti ranije izgrađene dionice, odnosno, bit će izgrađene zadnje dvije faze zaobilaznice Poreča s kojima će se tranzitni promet preusmjeriti iz Grada na novo projektiranu prometnicu. Projektom se također realiziraju neki od značajnijih infrastrukturnih objekata, u prvome redu lučni most preko kanala te pothodnik svijetlog otvora duljine 18 metara uključeno sa pločastim propustom svijetlog otvora ukupne duljine od 40 metara. Prometnica je projektirana sa zatvorenim sustavom odvodnje. U sklopu projekta izvodi se i nova cestovna rasvjeta.