03.02.17. u 12:10

Projektom „KulTERRA“ do revitalizacije istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa

U Kaštelu Morosini-Grimani, u Svetvinčentu, danas je održana prezentacija EU projekta KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kojoj su prisustvovali istarski župan Valter Flego, gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić i načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan.

Župan Flego pohvalio je sve uključene u ovaj vrijedan projekt naglasivši kako je „dobiti gotovo 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava veliki je uspjeh i potvrda da imamo potrebne resurse, znanje i potencijal“.

„Benefiti projekta su višestruki, prvenstveno po pitanju revitalizacije unutrašnjosti Istre, te očekivanih pozitivnih učinaka za lokalno gospodarstvo, turizam i kulturu. Hvalevrijedna je i usmjerenost projekta na osobe s invaliditetom, odnosno pristupačnog turizma, još uvijek nažalost nedovoljno zastupljenog“, kazao je župan dodajući kako uvijek postoji dodatni prostor za još veći razvoj, za obogaćivanje turističke ponude Istre novim sadržajima, kao i za valorizaciju kulturne baštine.

Vodeći partner projekta je Općina Svetvinčenat uz još 11 partnera iz javnog, privatnog i civilnog sektora, osiguravajući time dugotrajnu održivost povezivanjem lokalne zajednice s privatnim sektorom te politikama javne uprave, na lokalnoj i regionalnoj razini.

Integriranim razvojnim programom KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa predviđena je rekonstrukcija i uređenje te stavljanje u potpunu funkciju Kaštela Morosini-Grimini koja uključuje: uređenje Izložbenog prostora «Kapetanova soba»; uređenje izložbenog prostora za prezentaciju tradicije i starih običaja vjenčanja u svrhu očuvanja nematerijalne kulturne baštine; prostor za organiziranje raznih evenata (manifestacije, kongresi, sajmovi); suvenirnicu te prezentacijski centar - kušaona Središnje Istre.

Također, projekt predviđa rekonstrukciju i uređenje te stavljanje u potpunu funkciju Kaštela Petrapilosa. U tom je Kaštelu predviđen razvoj kulturnih, edukativnih i prezentacijskih sadržaja unutar kaštela; uspostava i postav zbirke oružja Ferlin unutar kaštela Morosini - Girmani; prezentacijski centar autohtonih prehrambenih proizvoda - kušaona Središnje Istre unutar Kaštela Morosini - Grimani, kao i razvoj i prikaz tradicijskih pića (vina) vezanih uz kulturnu baštinu - pjenušavo vino Kunfini.

Integrirani razvojni program „KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini - Grimani i Petrapilosa“ podrazumijeva ulaganja u kulturnu baštinu kroz integraciju različitih, ali povezanih aktivnosti, kako bi se unaprijedilo upravljanje kulturnim dobrima u Svetvinčentu i Buzetu, ali i kako bi se ona stavila u funkciju održivog kulturnog turizma.

Vrijednost projekta je 22.594.779,13kn, od toga bespovratnih 19.204.801,29kn, a predviđeno trajanje do lipnja 2019. godine.