08.11.12. u 13:14

Pula: Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova održalo konferenciju za novinare

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije u novom sazivu, u četvrtak, 8. studenog 2012. godine, na konferenciji za novinare je predstavilo Akcijski plan za provedbu mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova na području Istarske županije, za razdoblje od 2011. do 2015. godine.

Također, Povjerenstvo je predstavilo i Operativni plan aktivnosti za razdoblje do kraja 2012. godine. Operativni plan sadrži 14 aktivnosti, od kojih je većina realizirana, dok će se ostale održati do kraja godine. Najavljeno je i skoro održavanje okruglog stola s političarkama i političarima na temu zastupljenosti žena na kandidacijskim izbornim listama. Naime, Sukladno čl.15 Zakona o ravnopravnosti spolova i Zakonu o lokalnim izborima zahtjeva se da se prilikom utvrđivanja kandidacijskih lista na lokalnim izborima 2013. uvrsti najmanje 40% podzastupljenog spola. Također, važno je istaknuti kako će na lokalnim izborima 2013. stupiti na snagu prekršajne odredbe članka 35. Zakona o ravnopravnosti spolova.

Županijsko povjerenstvo najavilo je i raspisivanje natječaja za učenice i učenike srednjih škola iz Istarske županije s ciljem poticanja ravnopravnosti među spolovima te aktivno sudjelovanje mladih u društvu, smanjenje predrasuda i promociju pozitivnih društvenih vrijednosti. Natječaj će biti otvoren od 8. studenog 2012. do 10. veljače 2013. godine.

Natječajna dokumentacija i prijavnica mogu se preuzeti i na web stranicama Istarske županije, pod rubrikom - Natječaji.