30.04.19. u 13:43

Navaljen 6. Festival multikulturalnosti

6. Festival multikulturalnosti održat će se u četvrtak 2. i petak 3. svibnja 2019. godine, u Titovom parku, u Puli, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije u Puli.

„I ove godine povodom Dana Europe, koji se obilježava 9. svibnja, Istarska županija putem Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine organizira 6. Festival multikulturalnosti. Kao i prethodnih godina, na Festivalu će udruge, zajednice i kulturna društva nacionalnih manjina na razini Istarske županije kroz dvodnevni prigodni program predstaviti svoje kulturno stvaralaštvo, dio tradicije, pjesme, običaje i kulturu svojih naroda“, kazala je uvodno zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko.

Pročelnik za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Valerio Drandić kazao je, pak, kako Festival pruža mogućnost da se na jednome mjestu susretnu i predstave različite kulture. Plesom, pjesmom, izložbom radova, narodnih nošnji, nacionalnih jela i ostalih bogatstava nacionalnih obilježja slavimo multikulturalnost i toleranciju.

„Suživot se očituje u različitosti, a ovi prostori su upravo u tome najizraženiji. Način na koji živimo u Istri trebao bi postati uzor cijeloj Europi. Ovo nije samo festival običaja, tradicija i stvaralaštva, ovo je festival suživota.“

Festival je započeo u Domu hrvatskih branitelja i kao takav, s vremenom je postao prevelik za takav prostor, a jedan dan trajanja prekratak za tako veliki događaj. Slijedeći dobra iskustva prethodne, i ove se godine Festival održava na otvorenome, u Titovom parku, podno Arene i vjerujem kako ćemo opet okupiti brojnu publiku naglasio je pročelnik Drandić.

Pročelnik za kulturu Vladimir Torbica istaknuo je da mu je posebno drago što je ovaj Festival prepoznalo i Ministarstvo kulture te ga financijski podupire.

„Istarska je kultura raznobojna, poput mozaika koji čine nacionalne zajednice. Upravo ovakvi festivali služe da pokažemo da u našoj županiji živi toliko zajednica i toliko različitih pojedinaca koji oplemenjuju Istru.“ smatra pročelnik za kulturu.

Svoje zadovoljstvo suradnjom, kao i sudjelovanjem na Festivalu multikulturalnosti izrazila je i predsjednica Mađarskog kulturnog društva „Moricz Zsigmond“ Žužana Maša.

 

PROGRAM

Četvrtak, 2.5.2019. s početkom u 17.00 sati

1. Makedonski kulturni forum (8 min.)

2. Zajednica Albanaca Istarske županije (15 min.) + izložba

3. Klub Srba IŽ (8 min.) + izložba

4. Udruga Roma Istre (10 min.) + izložba

5. Slovensko kulturno društvo „Istra“ (10 min.) + izložba

6. Zajednica Srba u Istri - izložba

 

Petak, 3.5.2019. s početkom u 17.00 sati

1. Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre (20 min.) + izložba

2. Društvo perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“ (15 min.)

3. KUD „Bosna“ (15+6 min.) + izložba

4. Mađarsko kulturno društvo „Moricz Zsigmond“ (10 min.) + izložba

5. Srpsko kulturno društvo Istre „Nikola Tesla“ – izložba

6. Makedonsko kulturno društvo „Sv. Kiril i Metodij“ – izložba

7. Demokratska zajednica Mađara Hrvatske – Udruga za Istru - izložba