28.09.17. u 14:17

Župan Flego: U prvih 6 mjeseci realizirali smo brojne projekte od iznimne važnosti

Na dnevnom redu sutrašnje 4. sjednice Skupštine Istarske županije,  naći će se Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Istarske županije za 2017. godinu te Izvješće o radu župana Istarske županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2017. godine. Na tu je temu istarski župan Valter Flego danas održao konferenciju za novinare, u sjedištu Istarske županije, u Puli.

Govoreći o izvršenju Proračuna, župan je naglasio kako je prvo polugodište bilo obilježeno održavanjem lokalnih izbora u Hrvatskoj, ali i brojnim realiziranim projektima.  Također, župan je podsjetio kako je već drugu godinu za redom Proračun Istarske županije izrađen po izmijenjenoj obvezujućoj metodologiji Ministarstva financija te su u njega uvršteni svi prihodi i primici, te rashodi i izdaci županijskih proračunskih korisnika. U prvom polugodištu 2017. godine donesene su i Prve izmjene i dopune Proračuna Istarske županije i to 27. ožujka 2017. kojima je Proračun uvećan za 23.650.000,00 kn te iznosi 1.253.650.000,00 kn. Dio koji se odnosi na Istarsku županiju iznosi 225.348.140,27 kuna ili 18% ukupnog predloženog objedinjenog proračuna, a dio koji se odnosi na korisnike 1.028.301.859,73 kune, odnosno 82%.

Osvrnuvši se na pojedine stavke polugodišnjeg izvršenja, poput prihoda i rashoda, poreza i donacija, župan Flego je zaključio kako je u prvih šest mjeseci, Proračun bio „stabilan i solventan, osiguravao je odgovorno poslovanje županijske uprave, brzo i kvalitetno rješavanje zadataka, dostupnost informacija, te otvorenost i transparentnost rada“.

„Županijski proračun predstavlja kontinuitet i dosljednost, kao i financijsku stabilnost u radu županijske uprave“, rekao je župan Flego.

Što se tiče, pak, polugodišnjeg izvješća o radu župana, kazao je kako su realizirani brojni projekti od iznimne važnosti. Kao i ranije, smatra Flego, odgovoran, sustavan i održiv rad, zajedništvo i dobra suradnja rezultirali su odličnim rezultatima u gotovo svim područjima.

Na području gospodarstva, župan je izdvojio kao najznačajnije projekte: program kreditiranja istarskih poduzetnika s fondom od 60 milijuna kuna, 35 milijuna kuna bespovratnih sredstava koja su LAG-ovi dobili iz Programa ruralnog razvoja za pomoć istarskim poljoprivrednicima, kao i odobrenih 42 milijuna kuna istarskim LAGUR-ima za Lokalne razvojne strategije u ribarstvu od strane Ministarstva poljoprivrede.

„Istra je nastavila bilježiti rekordne rezultate u turizmu, te je zabilježena je zabilježen značajan porast zaposlenosti“, istaknuo je župan dodajući kako je u mjesec dana Istra povukla 114 milijuna kuna iz EU fondova za 3 vrijedna projekta: za opremanje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije Opće bolnice Pula; za projekt revitalizacije Istarskih kaštela te za proširenje Studentskog doma Pula, odnosno za gradnju i opremanje novog paviljona.

„Po pitanju razvoja infrastrukture i zaštite okoliša valja napomenuti da je osigurano 104,2 milijuna kuna za projekt izgradnje sustava navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka. Podsjetio bih i na otvorenje prve medicinsko-terapeutske plaže na Jadranu u Rovinju te na obnovu uzletno-sletne staze Zračne luke Pula. Također, započeli su i vrijedni radovi na novoj fazi gradnje pulske obale, čime se čini dodatni iskorak u povećanju kvalitete obavljanja pomorske djelatnosti“, nastavio je župan Flego.

Na području zdravstva i socijalne skrbi izdvojio je početak dogradnje Doma za starije i nemoćne osobe „Domenico Pergolis“ u Rovinju, za što Istarska županija izdvaja čak 15 milijuna kuna. Nadalje, Istarska županija, Grad Vodnjan i Istarski domovi zdravlja krenuli su u projekt gradnje nove zdravstvene ispostave u Vodnjanu, vrijedan 5,1 milijuna kuna. U prvoj polovici godine, otvoren je i stan Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, kao i novouređene ginekološke ordinacije u Istarskim domovima zdravlja na Verudi, u Puli.

Govoreći o ulaganjima u mlade, obrazovanje i znanost, župan Valter Flego je naglasio kako Istarska županija tijekom 2017. godine izdvaja značajna sredstva za školsku infrastrukturu. Naime, započet je projekt obnove SŠ Mate Blažine Labin vrijedan 5,3 milijuna kuna, te je osigurano 5,36 milijuna kuna za obnovu OŠ Ivana Batelića Raša. Pored navedenog, započeti su i radove na obnovi 10 osnovnih i srednjih škola diljem Istre, ukupne vrijednosti 3,48 milijuna kuna.

Što se, pak, tiče regionalnog identiteta i kulture, iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 20 milijuna kuna za EU projekt KulTERRA, s ciljem revitalizacije istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa. Nadalje, potpisan je Sporazum o suradnji na projektu ''Kuća fresaka u Draguću'' čime je započela nova faza valorizacije Kuće fresaka, u čiji je razvoj do sada uložno 2 milijuna kuna.

„Po pitanju učinkovitosti rada županijske uprave, Istarska županija je dobila priznanje za transparentnost županijskog proračuna, predstavili smo još jedan vodič za građane „Proračun u malom“, te smo nastavili s radom na projektu e-Uprava“, naveo je istarski župan i zaključio:

„Iako sam ovom prilikom izdvojio samo neke od najznačajnijih projekta, sa zadovoljstvom mogu ustvrditi da smo u prvoj polovici ove godine uspješno realizirali većinu ciljeva. Naš uspjeh potvrđuje da znamo upravljati vlastitim razvojem, da znamo pripremati i uspješno realizirati europske projekte te provoditi zacrtanu politiku koja je dugoročna, strateška, i održiva“.