08.09.17. u 10:48

Istarska županija partner jubilarnog 25. Zagorskog gospodarskog zbora

Istarski župan Valter Flego prisustvovao je jučer, u Krapini, svečanom otvorenju 25. jubilarnog Zagorskog gospodarskog zbora, kojem je Istarska županija ovogodišnji partner. Obraćajući se prisutnima, župan Flego je izrazio zadovoljstvo što je Istra županija partner sajma te što Zagorci imaju priliku upoznati se primjerima dobre prakse iz Istre.

Prvi sam put na Gospodarskom zboru, a ponuda je uistinu bogata i svatko može pronaći nešto za sebe. Upravo je to ključ uspjeha na velikom globalnom tržištu: izvorni, lokalni i visokokvalitetni proizvodi“, kazao je župan Flego napomenuvši kako je sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom razgovarao o nastavku suradnje ne samo na ovakvim sajmovima, već i na konkretnim međunarodnim projektima. Župana Flega su posebno zanimala iskustva Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina, koja bi se mogla primijeniti u radu Visoka tehničko-poslovne škole s pravom javnosti Politehnika Pula.

Župan Kolar je, pak, naglasio kako je Istra najrazvijenija županija u Hrvatskoj od koje oni sigurno mogu mnogo toga naučiti. 25. Gospodarski zbor je, nastavio je župan Kolar, spoj zelene i plave Hrvatske te dodatna prilika da se povežu istarski i zagorski gospodarstvenici.

Uoči samog otvorenja Zagorskog gospodarskog zbora održani su poslovni susreti Krapinsko-zagorske i Istarske županije, kojima su prisustvovali i predsjednica HGK - Županijska komora Pula Jasna Jaklin Majetić, pročelnica UO za gospodarstvo Istarske županija Lorena Brgić te pomoćnica ravnateljice Tekop Nove Nada Puškar.

Tom je prigodom župan Flego objasnio u čemu leži tajna uspjeha Istrijana: „Kada govorimo o Istri, svi se prvi sjete mora i turizma, no u strukturi našeg BDP-a turizam je tek na trećem mjestu. Naime, na prvom mjestu se nalazi industrija, na drugom trgovina i usluge, a iza turizma slijedi poljoprivreda. Upravo zato, pokušavamo maksimalno diversificirati naš BDP i pomagati gdje vidimo da je najteže, ali u skladu s našim dugoročnim planom“.

Kako je potom objasnio župan Flego, dugoročna strategija Istarske županije temelji se na izvrsnosti jer smo premali da bi konkurirali količinom, već moramo kvalitetom.

U poljoprivredi konkuriramo s najboljim pršutom, uljem i vinom, ne u Hrvatskoj, ne u Europi, već na svijetu. U turizmu, iz godine u godinu ulažemo u podizanje kvalitete smještaja, dodatnih sadržaja i manifestacija. U industriji pratimo najbolje svjetske i europske trendove, kako bismo opet mogli konkurirati na globalnom tržištu“, rekao je istarski župan dodajući kako je za istarski uspjeh ključno zajedništvo Županije, gradova i općina.

Župan Kolar smatra kako je Istarska županija, kao najrazvijenija u Hrvatskoj, primjer koji bi svi trebali slijediti. Pohvalio je dosadašnju suradnju i nesebičnu pomoć Istrijana kod izrade zagorskog Masterplana turizma, budući da je Istarska županija prva u RH izradila Masterplan razvoja turizma.

Kažu da se uvijek treba uspoređivati s boljima, većima i jačima. Naš zadatak kao politike je da spajamo. Ovo je prvi korak, a sljedeće godine odlazimo s našom manifestacijom „100 posto zagorsko“ u Pulu, a suradnja će se dakako nastaviti“, zaključio je župan Kolar.

U sklopu sastanka održane su i prezentacije primjera dobre prakse iz Istarske i Krapinsko- zagorske županije, te je tako predstavljen rad Zaštitne radionice Tekop Nova, kao primjer kvalitetnog, uspješnog poslovanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Tijekom posjeta Krapini, župan Flego je prisustvovao i svečanom otvaranju Muzeja Olditmera Presečki.