21.09.17. u 14:37

U Poreču zastupnici iz Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta

U Istarskoj sabornici u Poreču danas su se okupili zastupnici iz Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta, među kojima su bili i predsjednik Odbora za poljoprivredu EP-a Czeslaw Adam Siekierski te koordinatori AGRI odbora Albert Dess i Ulrike Muller kao i AGRI savjetnici i sekretarijat. Zastupnik IDS-a Ivan Jakovčić zajedno je s istarskim županom Valterom Flegom, gradonačelnikom Poreča Lorisom Peršurićem te predstavnicom Instituta za poljoprivredu i turizam Anitom Pilat Peršurić i direktorom Turističke zajednice Istarske županije Denisom Ivoševićem upoznao prisutne s realnim uspjesima istarske poljoprivrede i poljoprivrednom politikom Istre te su razmijenili iskustva i savjete u kontekstu poljoprivrednih izazova u Europi.

„Upoznali smo ih s malim i velikim proizvođačima, ali najvažnije s uspješnima. Trebamo ulagati u poljoprivredu i biti hrabri, ne kukati. Pokazali smo da možemo, ali sad želimo bolje – jedan od problema svakako je Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji bi trebao biti u funkciji razvoja poljoprivrede te nova pravila po kojima bi Istra zbog indeksa razvijenosti mogla ostati bez najvećeg dijela europskog novca za poljoprivredu“, istaknuo je zastupnik Jakovčić dodavši da „nije u redu da se najbolji penaliziraju, treba onda uvesti i kriterij uspjeha. Molim kolege zastupnike da mi u narednim mjesecima pomognu i podrže me u mojoj poljoprivrednoj borbi“.

Gradonačelnik Peršurić kazao je da Poreč vodi veliku brigu o poljoprivredi.

„Sretni smo što na Poreštini imamo izuzetno plodno tlo i povoljnu klimu, naši se građani rado bave poljoprivredom i daju proizvode vrhunske kvalitete, posebice vina i ulja“, kazao je gradonačelnik.

Župan Flego osvrnuo se na izvrsnu suradnju gradova i županije kazavši da je u Istri kao najrazvijenijoj regiji u zemlji, poljoprivreda zastupljena u svih deset gradova i svim općinama.

"Srednja poljoprivredna škola, Institut za poljoprivredu i turizam, Upravni odjel poljoprivredu u Županiji, Agencija za ruralni razvoj Istre i naša posebnost – Fond za razvoj poljoprivrede, to su institucije koje nam uvelike pomažu u razvoju i poljoprivrednom napretku", naveo je župan Flego te dodao da je „aktivna zaštita izvornosti naših autohtonih proizvoda ne samo na razini Hrvatske, već cijele Europske unije jedan od prioriteta u poljoprivredi, kao i osnivanje Centara za maslinarstvo, tartufarstvo i stočarsku proizvodnju“.

Direktor Turističke zajednice IŽ Denis Ivošević istaknuo je kako je razvoj turizma od samih početaka bio u strogom dosluhu s poljoprivredom.

„Istra je i uspješna gourmet destinacija s oko 900 objekata u ugostiteljstvu, a u suradnji sa Županijom postali smo i prepoznatljiva vinska destinacija, sa 7 vinskih cesti i 134 vinska proizvođača“, kazao je Ivošević.

Rad i postignuća porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam predstavila je Anita Pilat Peršurić, istaknuvši sinergiju poljoprivrede, turizma i politike kao jednu od formula velikog uspjeha.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu EP-a Czeslaw Adam Siekierski prvi je put posjetio Hrvatsku prije tri godine kada se upoznao s iskorištavanjem poljoprivrednih potencijala, a danas je upozorio na problem vode s kojima se suočavaju određene zemlje.

„Za samo jednu šalicu kave potrebno je 120 litara vode u cjelokupnoj proizvodnji i drago mi je vidjeti da Istra toliko ulaže u infrastrukturu i navodnjavanje te da nemate problema u ovom području“, kazao je Siekierski zahvalivši potom Jakovčiću na njegovom angažmanu u radu poljoprivrednog odbora u Parlamentu i izvrsnoj suradnji te upoznavanju s Istrom, njenim vrhunskim proizvodima i poljoprivrednom politikom.

Na kraju, župan Flego svima se zahvalio na lijepim riječima o Istri kazavši da kada dolazi od strane europskih poljoprivrednih stručnjaka, to je još jedan pokazatelj da je Istra na pravom putu, a domaćin Ivan Jakovčić izrazio je sreću što su njegovi kolege iz Parlamenta dva dana proveli u Istri, probali istarska jela i kušali naša vina te podijelili s nama svoja zavidna iskustva za daljnji razvoj poljoprivrede u Istri i Hrvatskoj.