30.08.17. u 16:39

Župan Flego u posjetu Gradu Labinu

U prostorijama Grada Labina danas je održan sastanak Gradonačelnika i predstavnika gradske uprave sa županom Valterom Flegom te njegovim suradnicima.

Župan Flego na samo početku uputio je čestitke novoizabranom vodstvu Grada Labina te izjavio kako mu je izrazito drago što se vide rezultati rada nove gradske uprave kroz prva tri mjeseca njihovog mandata.

„Drago mi je da s Labinom, kao Županija, imamo sjajnu suradnju te da će se ta suradnja nastaviti u projektima u kojima možemo pomoći. Labinština je poznata po slozi, dakako, kao i čitava Istra, ali Labin prednjači, te je po tome prepoznatljiv. Znam da je gradonačelnik svjestan svih izazova i duboko sam uvjeren da će biti pravi lider u svim situacijama koje slijede“, izjavio je istarski župan.

Predstavnici gradske uprave Grada Labina prezentirali su na sastanku najvažnije projekte koji su u fazi realizacije te koji se planiraju u budućem razdoblju. Posebno su se osvrnuli na pozitivne trendove u gospodarstvu, budući da su najavljena otvorenja novih tvornica u Industrijskoj zoni Vinež. Ubrzo kreće izgradnja i trgovačkog centra Spar, a Valamar Riviera će kroz otvorenje Kinder hotela, koji je jedan od samo 3 te vrste u Hrvatskoj, zaposliti još 150 novih ljudi.

Zamjenik gradonačelnika Zoran Rajković rekao je kako je turistička sezona po svim obilježjima bolja nego prošle godine te se ove godine i ranije stiglo do brojke od milijun noćenja, a razvidno je i buđenje turizma u Starom gradu kroz otvaranje manjih hotela.

Projekte u školskim i predškolskim ustanovama prezentirala je zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada, istaknuvši nadogradnju vrtića Gloria koji je u fazi izdavanja građevinske dozvole, a čijom izgradnjom će sva prijavljena djeca s područja Labina biti upisana u vrtiće. Nedavno je odobren i projekt obnove centralnog vrtića Pjerina Verbanac, kao i osnovne škole u naselju Kature. Prema riječima zamjenice, obje osnovne škole u Gradu Labinu aktivno će se uključiti u projekt STEM revolucije, za kojim je pokazan veliki interes školaraca. Naime, prošle godine u osnovnoj školi Ivo Lola ribar započelo se s ovim projektom, te bi se od sljedeće godine kroz izvannastavne aktivnosti i educiranjem još jednog profesora započelo i u OŠ Matija Vlačić.

Predstavljen je rad gradske uprave na privlačenju sredstava iz europskih fondova. Prezentirani su odobreni projekti u 2017. godini poput energetske obnove škole i vrtića te projekata u kojima Grad Labin sudjeluje u cilju inovativnih pristupa integraciji rudarskog nasljeđa u turističke svrhe, popu projekta RUDAR i INSPIRACIJA. jedan od tih projekata je Projekt Rudar, čiji je cilj revitalizacija rudarske baštine. Prisutni su zaključili kako će zajedničkom suradnjom Istarske županije i Grada Labina nastaviti sa povlačenjem sredstava iz EU fondova.

Istarska županija biti će partner školama, Gradu Labinu i općinama kako bi ulaganjem u obrazovni sustav stvorili još uspješniju regiju.

Župan Flego istaknuo je kako ga posebno vesele projekti kojim se STEM znanja nastoje prenijeti mlađim uzrastima kao i projekt obnove i valorizacije rudarskog naslijeđa. „Potvrda je to da Grad Labin stremi znanjima 21. stoljeća, ali i da zna cijeniti svoju povijest i kulturnu baštinu“, istaknuo je istarski župan dodavši kako će Županija biti partner i podrška Gradu Labinu.

Grad Labin nastavlja i s brandiranjem cakavice, jednog od najprepoznatljivijih obilježja grada Labina. Promocija kreće i po školama kako bi najmlađi Labinjani bili potaknuti na korištenje cakavice, a samim time i promociju svoje baštine.

Predstavnicima Županije prezentiran je i prijedlog ustrojavanja parka skulptura Dubrova za koji se, zbog skupog održavanja, najboljim rješenjem smatra da postane dio Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Tako bi bez osnivanja novih ustanova mogao bolje funkcionirati te zadržati svoju autonomiju i prepoznatljivost, a s čime se složio i istarski župan.

Nakon završetka sastanka, prisutni su obišli gradilište Srednje škole Mate Blažine, čiji je osnivač Istarska županija, te gradilište budućeg sportskog centra „Franko Mileta“. Dvije najveće kapitalne investicije Županije na području obrazovanja odnose se upravo na područje Labinštine, a zajedno vrijede preko 11 milijuna kuna. Naime, osim obnove SŠ Mate Blažine, uskoro kreće i energetska obnova OŠ Ivana Batelića u Raši.

„Naš je cilj imati moderne škole te omogućiti djeci i mladima vrhunske uvjete za nastavu i sport kao preduvjet zdravog razvoja Labinštine. U posljednje četiri godine u tu je svrhu uloženo u školsku infrastrukturu preko 15,3 milijuna kuna, i to u sve škole na ovom području. U narednom razdoblju predstoji nam opremanje novo-obnovljenih škola koje će onda imati sve potrebne sadržaje i prostore, a s Gradom ćemo nastaviti surađivati i na zajedničkim europskim projektima“, zaključio je istarski župan.