29.08.17. u 13:57

Župan Flego: Novim znanjima u tehnici te umrežavanjem javnog i privatnog sektora do jačeg razvoja gospodarstva!

„Tehnologija danas oblikuje društvo, te živimo u dobu stvaranja pametnih regija i gradova u kojem dolazi do ubrzanog rasta i primjene novih tehničkih znanja. Ista predstavljaju budućnost te će biti jedna od glavnih pokretačkih snaga tehnološkog, gospodarskog i društvenog rasta i razvoja Istre i Hrvatske“, istaknuo je istarski župan na danas održanoj konferenciji za medije na Politehnici Pula. Povod za istu bilo je predstavljanje najnovijih aktivnosti učilišta, odnosno uspjeha ostvarenih ovog ljeta. Konferenciji su prisustvovali i dekan Politehnike Pula Davor Mišković, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Politehnike Pula Tamara Žufić Košara, te predsjednik Gospodarskog savjeta Politehnike i predstavnik tvrtke Holcim Alan Šišinački.

Kao dvije najznačajnije aktivnosti na kojima se radi već neko vrijeme, a koje su potvrdu uspjeha dobile nedavno, župan Flego je istaknuo dobivenu dopusnicu za uvođenje novog studija Mehatronike od ove akademske godine te odobrenje za europski projekt DYNAMIC.

„Mehatronika je danas jedan od najperspektivnijih smjerova koji će našim studentima omogućiti brzi pronalazak posla, dok će im se kroz projekt DYNAMIC omogućiti dualno studiranje koje spaja teoretska i praktična znanja. Istra će navedenim dobiti mogućnost zadržavanja mladih i talentiranih ljudi te stvaranja sinergije i umrežavanja visokoškolskih ustanova i poduzeća“, izjavio je istarski župan dodavši kako je to već duže vrijeme trend u najrazvijenijim regijama Europe. „Svjesni smo koliko je upravo znanje i kapital u obliku mladih stručnjaka potreban našem gospodarstvu, stoga ulažemo i nastavljamo podržavati sve ovakve projekte u obrazovanju. Samo tako omogućit ćemo da navedene ustanove budu kvalitetni partneri kako poslovnom sektoru, tako i i regionalnoj i lokalnoj upravi“, naglasio je župan Flego.

Dekan Mišković istaknuo je kako Politehnika kontinuirano radi na pripremanju novih studija i aktivnosti koje bi obogatile same studije i povećale njihovu atraktivnost te prate potrebe današnjeg tržišta rada. „Mehatronika se nametnula kao logičan izbor novog studija budući da integrira znanja koja se već usvajaju na Politehnici, a usmjerena je na nove tehnologije, energetsku učinkovitost i proizvodnju“, izjavio je dekan Politehnike Pula.

Konkretnije informacije o projektu DYNAMIC dala je voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Politehnike Tamara Žufić, rekavši kako se radi o projektu unutar Erasmus + programa vrijednog 716.285,00 EUR, koji će trajati 36 mjeseci, a s primjenom se počinje već od studenog. Partneri na projekti su, uz Istarsku županiju, HGK Županijsku komoru Pula, tvrtke Holcim i Uljanik, još i mnogobrojne europske visokoškolske ustanove i poduzeća. „Prednosti za naše studente biti će značajnija suradnja s potencijalnim poslodavcima te bolja poslovna pozicija, dok će poduzeća dobiti mogućnost odabira talentiranog kadra te jača suradnja sa istraživačima i predavačima“, naglasila je voditeljica Žufić Košara.

Suradnja Politehnike Pula s gospodarstvom formalizirana je kroz Gospodarski savjet čiji su članovi ugledne istarske tvrtke, a sudjeluju i u realizaciji zajedničkih projekata. Govoreći o iskustvima država koje već primjenjuju dualni način studiranja, predsjednik Gospodarskog savjeta Alan Šišinački iz tvrtke Holcim rekao je kako su takve države okrenute regionalnom razvoju i decentralizaciji gospodarstva čime su pospješile liberalizaciju tržišta, ali i ubrzale razvoj lokalnih zajednica. „Velika je privilegija za Istarsku županiju što je projekt DYNAMIC prvi takav projekt u obrazovanju koji će se provoditi u Hrvatskoj“, istaknuo je Šišinački.

„Danas smo ponosni na uspjehe koji naše Sveučilište i Politehnika ostvaruju, ali smo ponosni i na trendove smanjenja nezaposlenosti te porast broja zaposlenih, a na vrhu strukture našeg BDP-a nalazi se upravo proizvodnja. Stoga, moramo nastaviti pratiti trendove na tržištu rada i ulagati u nova znanja potrebna gospodarstvu kako bi bili konkurentni kao država, kao regija i kao posloprimac“, izjavio je župan Flego.

Zaključno, dekan Mišković pozvao je sve koje su zainteresirani da se prijave za upis na Politehniku Pula do 26. rujna ove godine, te istaknuo kako budući studenti Politehnike od prošle godine koriste pravo na sve usluge Studentskog centra i pulskog Sveučilišta.