24.06.16. u 13:08

Delegacija Istarske županije boravila u Krakowu

Delegacija Istarske županije, na čelu s istarskim županom Valterom Flegom, boravila je u Krakowu, od 20. do 23. lipnja 2016. godine. Poljska regija Malopolska i Istarska županija 2013. godine potpisale su sporazum o suradnji s namjerom uspostave dugoročne suradnje na područjima od zajedničkog interesa. Upravo je konkretizacija suradnje na šest europskih projekata bila tema održanog Upravnog odbora tijekom kojeg su se predstavnici Istarske županije susreli s predstavnicima Malopolske.

„Poljska se pokazala kao najuspješnijom članicom EU-a u provođenju europskih projekata te će nam njihova iskustva i primjeri dobre prakse zasigurno pomoći u pripremi i kandidiranju projekata na Strukturne fondove“, kazala je županijska pročelnica za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizia Bosich, napomenuvši kako je Istarska županija stekla veliko iskustvo u pretpristupnom razdoblju. Trenutno je, dodala je, u fazi pripreme projektna dokumentacija za veće infrastrukturne projekte na području tehnološkog i istraživačkog razvoja, revitalizacije kulturne baštine u turističke svrhe i obrazovanja. Najznačajniji projekti na kojima Županija radi su uspostava Centra izvrsnosti u turizmu te Centar novih tehnologija. Za ovaj potonji koristan je bio posjet Centru za informatiku u Krakowu, projektu financiranom iz EU fondova, a vrijednom 12,5 milijuna eura.  Također, delegacija je imala priliku posjetiti i Energetski centar Sveučilišta znanosti i tehnologija, Muzej suvremene umjetnosti MOCAK i Muzej avijacije, također realiziranih zahvaljujući europskim fondovima.

Također, prilikom posjete održan je i sastanak s Jacekom Krupom, maršalom Regije Malopolske koji je dosadašnju suradnju dviju regija ocijenio kao izuzetnom dobrom. Posebno je istaknuta dosadašnja razmjena istarskih i poljskih učenika, kao i sudjelovanje Istarske županije na Sajmu školstva u Krakowu 2014. i 2015. godine.