31.03.16. u 11:30

Svečano obilježen Dan Istarskog statuta

Povodom Dana Istarskog statuta, u povijesnom zdanju Istarske sabornice u Poreču, jučer je održana sjednica Istarskog sabora. Svečanošću se obilježio dan 30. ožujak 1994. godine kada je usvojen Statut, temeljni dokument koji određuje prava i obveze građana Istre te predstavlja odraz multikulturalnosti, višejezičnosti i očuvanja istarske tradicije.

Obraćajući se prisutnima, istarski župan Valter Flego podsjetio je na sedmogodišnju političko-pravnu bitku koja je prethodila usvajanju Statuta, u njegovom izvornom obliku.

„Ponosni smo što nismo posustali i pristali na kompromise. Nismo to učinili jer bi se, prihvaćanjem polovične verzije Statuta, odrekli naših temeljnih vrijednosti, koje se na ovim prostorima baštine i žive svakim danom“, naglasio je župan Flego dodajući kako suživot i visoki demokratski standardi u Istri jednostavno ne poznaju alternativu, što je posebno važno u kontekstu aktualnih zbivanja.

„Nismo zadovoljni usvojenim proračunom sadašnje Vlade, nismo zadovoljni zbog jačanja ekstremne desnice kako u Hrvatskoj tako i u drugim državama Europske Unije. Mi smo istog dana ustali protiv ograđivanja granice sa Slovenijom, žilet žica protivna je logici i filozofiji na kojima je građen i napisan naš Statut. Tražimo veće ovlasti i veće financijske mogućnosti, zato od Vlade očekujemo radikalne reforme državnog ustroja, nastavio je istarski župan naglasivši kako se unatoč svemu u Istri i dalje gradi i ulaže te je Istra i dalje primjer uspješnosti svim ostalim hrvatskim županijama.

Također, župan Flego je istaknuo da Istri danas treba veći stupanj autonomije, odnosno veća decentralizacija državnih ovlasti uz jačanje financijske autonomije kako bi mogla upravljati svojem razvojem.

U svome govoru, župan se osvrnuo i na najznačajnije županijske projekte poput uređenja i dogradnje domova za starije osobe u Puli, Rovinju, Novigradu i Raši i nastavka gradnje Opće bolnice. Uz navedene, kazao je župan, nastavlja se i s ulaganjima u infrastrukturu, obrazovanje, socijalu, sport, kulturu, kao provedbu mjera pomoći gospodarstvu, obrtništvu i poljoprivredi sve s ciljem ravnomjernog sektorskog i teritorijalnog razvoja Istre, te konsenzusom javnog i privatnog sektora.

Uz župana i članove Istarske županije, sjednici su prisustvovali i svi istarski gradonačelnici i načelnici, istarski zastupnici u Saboru, kao i ministar turizma Antun Kliman te zamjenica župana Primorsko goranske županije Marina Medarić.

Ovom je prigodom dodijeljeno i najviše istarsko godišnje priznanje, Grb Istarske županije, delegacijama boraca 119. i 154. brigade predvođene zapovjednicima Robertom Fabrisom i Dragom Dika.

Prigodni govor održala je i potpredsjednica skupštine Istarske županije Tamara Brussich koja je govorom na hrvatskom i talijanskom jeziku svjedočila o suštini istarskog Statuta koji je 1994. godine usvojen slijedom političke borbe priznanja istarske multietničke i višejezične tradicije.

„U temeljima Statuta stoji konvivenca, suživot i antifašizam, to je dokument koji je napisan po uzoru na vrijednosti Europske Unije, dokument kojim je Istra stala uz bok najrazvijenijeg djela Europske Unije, daleko prije nego što je Hrvatska pristupila Uniji“, istaknula je potpredsjednica Skupštine.

Ministar turizma Kliman osvrnuo se na istarske specifičnosti i tradiciju i kazao kako je to dodana vrijednost koju turisti prepoznaju te istaknuo da na identitetu treba i dalje graditi ugled i izgled poluotoka koji je predvodnik hrvatskog turizma.