09.03.16. u 13:28

Sinergijom javnog i privatnog sektora sanirana sjeverna kortina pulskog Kaštela

U posjetiteljskom centru Herman Potočnik Nordung, na pulskome Kaštelu, danas je predstavljen projekt Rekonstrukcije, konzervacije, sanacije i zaštite sjeverne kortine te mletačke utvrde. O važnosti revitalizacije povijesne utvrde Kaštel govorili su istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, predstavnik zaklade Adris Predrag Grubić i pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli Lorella Limoncin Toth.

Župan Flego naglasio je kako je Kaštel od iznimnog je kulturno-povijesnog značaja za Istru, a njezina obnova predstavlja očuvanje istarskog identiteta.

„Prošle je godine Povijesni i pomorski muzej Istre obilježio 60 godina od osnivanja što dovoljno govori o njegovoj ulozi i stoga mi je posebno drago što smo zajednički radili na sanaciji Kaštela“, rekao je župan Flego ocijenivši projekt odličnim primjerom sinergije javnog i privatnog sektora. Od sada će, dodao je župan, Kaštel biti još sigurniji i atraktivniji za sve posjetitelje.

Gradonačelnik Miletić je, pak, čestitao ravnatelju Povijesnog i pomorskog muzeja na dosadašnjem angažmanu oko očuvanja utvrde. Projekt je ujedno, istaknuo je pulski gradonačelnik, dodatni korak u kandidaturi Pule za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.  

Pročelnica Limoncin Toth izrazila je veliko zadovoljstvo što je ovim projektom još jedan dio kulturne baštine grada Pule obnovljen. Prema njezinim riječima, Kaštel je poseban ne samo jer je u njemu smješten Muzej, već jer ga posjećuju i brojni turisti.

Predrag Grubić kazao je, pak, kako je potpora sanaciji Kaštela u skladu s programom i vrijednostima koje promiče Zaklada Adris.

Nakon što su prethodno konzervirane, sanirane i zaštićene istočna, južna i zapadna kortina, preostalo je još za obaviti adekvatne zaštitarske radove i na sjevernoj kortini sa šetnicom, čime bi u cijelosti bio dovršen proces zaštite gornjeg nivoa vanjskog plašta izvornih mletačkih zidina iz 17. stoljeća.

Cjelokupan projekt sanacije sjeverne kortine vrijedan je ukupno 1.184.319,19 kn, a njegovoj realizaciji pristupilo se u fazama. U 2015. godini u tu je svrhu osigurano 514.394,00 kn, a u financiranju su sudjelovali Ministarstvo kulture sa 150.000,00 kuna, Istarska županija i Zaklada Adris sa po 100.000,00 kuna svaka, Grad Pula s 50.000,00 kuna i Muzej sa 114.394,00 kuna.

Građevinski radovi počeli su 17. studenoga, a dovršeni su 28. prosinca 2015. godine. Tijekom siječnja i veljače 2016. godine izrađena je i postavljena metalna bravarska ograda.