15.03.16. u 15:00

Župan Flego: Za daljnji razvoj turizma nužno je riješiti problem turističkog zemljišta

Na jučerašnjoj, 28. sjednici Skupštine Istarske županije, usvojen je novi Master plan turizma Istarske županije za razdoblje od 2015.- 2025. godine. Premda Skupština nije nadležna za njegovo razmatranje, a ni usvajanje, istarski župan Valter Flego kazao je kako se ovaj strateški dokument našao na dnevnom redu po njegovoj želji.

Župan Flego se na samome početku osvrnuo i na prošli Master plan ocijenivši kako je polučio puno dobrih rezultata te je, stoga, Vijeće županijske Turističke zajednice odlučilo krenuti u izradu novog dokumenta, ključnog za budući smjer razvoja istarskog turizma.

„Novi Master plan značajan je zbog niza ciljeva koje njime želimo ostvariti, a to su nove investicije u turizmu u vrijednosti od 2,5 do 3 milijarde eura, podizanje ukupne zauzetosti kreveta s 23% na 30%; povećanje prosječne potrošnje po noćenju s dosadašnjih 64 na minimalno 100 eura te ostvariti ukupan godišnji prihod od turizma u 2025. između 2,5 i 3 milijarde eura“, naglasio je istarski župan.

Nadalje, razvojni ciljevi turizma Istre do 2025. godine su i podizanje udjela hotela i turističkih naselja na 30% u smještajnoj strukturi, odnosno izgradnja 11.000 novih smještajnih jedinica u kategoriji 4 i 5 zvjezdica, od čega 6.000 veliki hotelijeri, 4.000 brown/greenfield investicije, 1.000 srednje i malo poduzetništvo. Time bi se ostvarilo 28,2 milijuna noćenja godišnje.

Prema riječima župana Master planom je detektirano i nekoliko minimalnih preduvjeta nužnih za ostvarenje zacrtanih vizija i ciljeva.

„Za daljnji razvoj istarskog, ali i hrvatskog turizma ističem nužnost rješavanja problematike turističkog zemljišta. Želimo preuzeti odgovornost za razvoj naših projekata te je u tom smislu potrebno decentralizirati cijelu državnu administraciju i izmijeniti sustav upravljanja turizmom u državi s vrlo jasnim ovlastima i odgovornostima“, rekao je istarski župan.

Sam plan je, u ime izrađivača, detaljnije predstavio Branko Bogunović, iz tvrtke Horwarth HTL. On je istaknuo uspješnu suradnju sa svim dionicima istarskog turizma koji su sudjelovali u izradi ovog strateškog dokumenta.

Izradu Master plana sufinancirali su Ministarstvo turizma, Istarska županija, Turistička zajednica Istarske županije, lokalne turističke zajednice i svi veći istarski hotelijeri.