14.03.16. u 13:05

28. sjednica Skupštine Istarske županije - pitanja vijećnika, prijedlozi i informacije

Danas je u pazinskom Spomen domu održana 28. sjednica Skupštine Istarske županije, prva u ovoj godini, s dnevnim redom od 25 točaka.

Tijekom aktualnog sata na početku sjednice, SDP-ov vijećnik Daniel Mohorović postavio je pitanje što trenutno poduzima Županija u slučaju hitne medicinske pomoći u Labinu na što je župan Flego odgovorio kako su na području hitne medicine u Istri napravljeni veliki iskoraci, prvenstveno u Umagu osiguranim sredstvima od preko milijun kuna, a cilj Županije je podizanje razine usluge u cijeloj Istri pa tako i u Labinu.

Vijećnik IDS-a Vili Rosanda iznio je problematiku dodjele dozvola za mali obalni ribolov s kojom se suočavaju istarski ribari te apelirao da se nešto učini po tom pitanju jer više od 120 istarskih malih ribara očekuje pomoć Županije. Župan Flego složio se kako su kriteriji Pravilnika o malom obalnom ribolovu diskriminatorni za naše ribare, stoga je održao sastanke sa Koordinacijom profesionalnih ribara malim alatima, kao i predsjednikom Ceha ribara pri Obrtničkoj komori Istarske županije te je na tom tragu izrađen prijedlog za Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora i Ministarstvo poljoprivrede o izradi novog Pravilnika kojim se svakoj županiji dodjeljuje 10% od trenutnih kvota za dozvole za mali obalni ribolov. Vijećnika Rosandu zanimalo je i zašto pravila koja vrijede za Primorsko-goransku županiju ne vrijede za Istarsku kada se radi o izradi Studije utjecaja na okoliš u postupku izrade Županijske razvojne strategije. Župan Flego je istaknuo kako su 2014. godine vrijedila pravila po kojima je jedna Studija utjecaja na okoliš bila dovoljna za izradu Prostornog plana i Razvojne strategije Županije pa se nije htjelo ići u dodatni trošak, što je potvrdilo nadležno ministarstvo u odgovoru na pitanje susjedne županije. „Nažalost, tek nedavno su nama rekli kako je takva dodatna studija i dodatni trošak ipak potreban, stoga ćemo zatražiti mišljenje od nadležnog ministarstva i, vjerujem, dobiti isti odgovor kao Primorsko-goranska županija i dobiti potvrdu kako su pravila igre jednaka za sve županije“, rekao je župan Flego.

Vezano uz Izmjene i dopune Prostornog plana Istarske županije, vijećnika Mohorovića zanimalo je zašto se o istima ne raspravlja na današnjoj sjednici, dok je vijećnik Boris Rogić iz IDS-a tražio pojašnjenje župana o nedavnoj primjedbi načelnika Općine Kršan Valtera Runka kako Prijedlog Prostornog plana Istarske županije sputava razvoj Kršana i istočne obale Istre. U svom odgovoru, župan Flego je istaknuo kako se Županija prilikom izrade prijedloga PP-a vodila premisama struke i supsidijarnosti te se u procesu nakon javnog izlaganja Plana analiziralo primjedbe općina i gradova te je odlučeno da se one pokušaju ugraditi u PP za što je potrebno dodatno vrijeme. Župan Flego je također rekao kako je Studija utjecaja na okoliš dobila zeleno svijetlo od nadležnog ministarstva pa će se Prijedlog naći pred vijećnicima na slijedećoj Skupštini.

„Vezano za Kršan, moramo postaviti čvrste granice vezane uz građevinska zemljišta i zaštitu okoliša“, istaknuo je istarski župan.

Na pitanje IDS-ovog vijećnika Mrakovića što je učinjeno po pitanju produženja zakupnina za 7 lovačkih društava protiv kojih su u posljednjih 10 godina podignute prijave, župan Flego kazao je kako je postignut napredak na tom području jer je Ministarstvo poljoprivrede stavilo van snage članak 30 spornog Zakona te Županija sada traži za ta lovačka društva ista prava u smislu dobivanja koncesija.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje pojasnila je vijećniku Mladenu Premušu iz HSLS-a na pitanje o izgradnji nove Medicinske škole u Puli, da je posljednjih 2 godine intenzivno rađeno na projektu javno-privatnog partnerstva i da Županija od takvog modela nije odustala.

Vijećnik ID-a Branko Ružić postavio je pitanje kada će se nabaviti uređaji za CT i magnetsku rezonancu za Opću bolnicu Pula, na što je Načelnik Županijske uprave Valerio Drandić odgovorio kako je nabavka tih uređaja planirana u sklopu ukupnog opremanja bolnice. „Zbog poteškoća s isporukom koja je bila neizvediva dok se ne urede kompletan prostor radiologije, isporuka će potrajati još nekoliko mjeseci pa ćemo ipak uređaje za CT i magnetsku rezonancu imati godinu i pol prije dovršetka izgradnje što nije mala stvar“, rekao je Drandić. Osvrnuvši se na zaobilaznicu Potpićna na dionici Klošar – Išišće, vijećnik Ružić pitao je predstavnike Županije o novim saznanjima vezanim uz prijedlog izgradnje te ceste na što je pročelnik Zidarić odgovorio kako ni HAC ni HŽ zasad nisu iskazali interese za izgradnju te 4 km duge ceste, ali će je Županija nastaviti kandidirati kako bi ušla četverogodišnji plan Hrvatskih cesta.