14.03.16. u 13:10

Županijska Skupština usvojila novi Master plan turizma do 2025. godine

Na današnjoj, 28. sjednici Skupštine Istarske županije, usvojen je novi Master plan turizma Istarske županije za razdoblje od 2015.-2025. godine.

Istarski župan Valter Flego, tom se prilikom, osvrnuo na prošli Master plan kazavši kako je polučio puno dobrih rezultata te je, stoga, Vijeće županijske Turističke zajednice odlučilo krenuti u izradu novog dokumenta, ključnog za budući smjer razvoja istarskog turizma.

„Kada na samome početku promišljamo o razvoju i viziji Istre, mislimo na jedan konkurentan sustav upravljanja turizmom, podizanje vrijednosti kulturnim i prirodnim atrakcijama, podizanje razine usluga i smještaja, dodatnu orijentiranost na zapadne turiste, kao i na razinu stručnosti i profesionalnosti turističkog osoblja“, rekao je župan Flego dodajući kako se kroz novi Master plan žele ostvariti sljedeći ciljevi: podići ukupnu zauzetost kreveta s 23% na 30%; doseći minimalno 100 EUR prosječne potrošnje po noćenju (sada je 64); te ostvariti ukupan godišnji prihod od turizma u 2025. između 2,5 i 3 milijarde EUR.

„Za daljnji razvoj istarskog, ali i hrvatskog turizma ističem nužnost rješavanja problematike turističkog zemljišta. Želimo preuzeti odgovornost za daljnji razvoj naših projekata te je u tom smislu potrebno decentralizirati cijelu državnu administraciju i izmijeniti sustav upravljanja turizmom u državi s vrlo jasnim ovlastima i odgovornostima“, zaključio je istarski žpan.

Na dnevnom redu našao se i prijedlog o dodjeli Grba Istarske županije 154. i 119. brigadi Hrvatske vojske. Obraćajući se županijskim vijećnicima, župan Flego istaknuo je kako su pripadnici naših ratnih postrojbi potvrdili svoje domoljublje sudjelovanjem u Domovinskom ratu, te je podsjetio kako je Istra proporcionalno dala najveći broj branitelja.

„Dodjelom našeg najvećeg priznanja, Grba Istarske županije, želimo još jednom vrednovati taj njihov angažman. Ispisali su ljepše stranice novije istarske povijesti, i vjerujem da će to naći odgovarajuće mjesto u školskim udžbenicima, jer samo na takav način moramo mlađim naraštajima približiti velik doprinos koji su pripadnici 119. i 154. brigada dali procesu stvaranja moderne hrvatske države, u kojoj neće biti podjela, mržnje i ponovnog izazivanja duhova prošlosti“, rekao je župan Flego i nastavio:

„Na simboličnoj razini želim još jednom istaknuti kontinuitet u borbi protiv fašizma, i u tom pogledu podsjetiti da je takvo priznanje već dobila 43. istarska divizija. To je naš put, i tako ćemo i dalje činiti“.

Ovogodišnja priznanja bit će dodijeljena na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije povodom Dana Statuta Istarske županije, a koji se obilježava 30. ožujka.

Skupština je jednoglasno usvojila Prijedlog Odluke o prihvaćanju druge natječajne knjige za prijavu Grada Pule - Pola po Pozivu za podnošenje prijava za inicijativu Unije „Europska prijestolnica kulture za 2020. godinu“ u Republici Hrvatskoj.

Župan Flego izrazio je ponos što je Grad Pula ušao u finale odabira za prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine kazavši kako je to ujedno velika potvrda dosadašnjem radu na tom području.

„Proces kandidature za Europsku prijestolnicu kulture kako za Grad Pulu, tako i za Istarsku županiju, veliki je izazov. Radi se o jedinstvenoj prilici da preobrazimo našu kulturne sadržaje, da ih oživimo i osvježimo te tako izmijenimo način na koji nas svijet promatra. I ovdje nije samo riječ o tome koliko možemo dobiti od ovog projekta, već i koliko možemo dati, a smatram da Pula i Istra imaju mnogo, mnogo toga za ponuditi“, rekao je župan Flego. No, bez obzira na konačni ishod natjecanja, dodaje župan, cijeli pripremni proces omogućava nam da definiramo buduće ideje i ciljeve na području kulture, te da imamo spremne projekte za europske fondove.