27.07.15. u 10:44

Svečano otvoren sustav navodnjavanja poljoprivrednih površina Kaznionice u Valturi

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, istarski župan Valter Flego i zamjenik ministra pravosuđa Ivica Šimac su, u petak, 24. srpnja, svečano otvorili sustav navodnjavanja poljoprivrednih površina Kaznionice u Valturi.

Prema riječima župana Flega, poljoprivreda je oduvijek bila jedna od glavnih gospodarskih grana u Istri, iako ne na željenoj razini razvoja. Stoga, upravo je izgradnja sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina jedan od glavnih preduvjeta intenzivne poljoprivredne proizvodnje u Istri.

„Upravo takvi projekti poput sustava navodnjavanja koji danas otvaramo ovdje u Valturi jesu projekti nove budućnosti istarske poljoprivrede. Ponosni smo na činjenicu što je ovaj sustav, vrijedan preko 60 milijuna kuna, ne samo prvi takav pilot projekt u Istri, već uopće na području Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije“, naglasio je istarski župan.

O značaju projekta govorio je i ministar Jakovina koji smatra kako se njime zaista mijenja poljoprivredna proizvodnja. Sada se, rekao je ministar, Kaznionica može okrenuti industrijskom povrtlarstvu, dohodovnijim kulturama kojima treba voda.

Sustav će navodnjavati 440 hektara poljoprivrednih površina, s akumulacijom Bakranjuša zapremine 632 tisuće kubika. Izgradnjom sustava pružena je mogućnost navodnjavanja na 10 puta većoj površini nego što je to bilo dosada. Time se višestruko povećava poljoprivredna proizvodnja Kaznionice i dovodi na jednu višu razinu koja će se očitovati u povećanju dobiti, konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda, zaposlenosti, a samim time i u jačem gospodarskom razvoju ovog područja.

Projekt navodnjavanja, čija je izgradnja počela tijekom zime 2012., vrijeđan je 60,23 milijuna kuna od čega je Ministarstvo poljoprivrede uložilo 50,73 milijuna kuna, Istarska županija četiri milijuna kuna, a Ministarstvo pravosuđa osiguralo je materijal vrijedan 5,5 milijuna kuna.