16.04.15. u 12:58

Najavljen 13. Festival znanosti

Od 20. do 24. travnja 2015. godine održava se 13. Festival znanosti kojeg su danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli, najavili pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan,  pročelnica za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović i glavni tajnik Zajednice za tehničku kulturu Pula Anton Pletikos .

Budući da je UNESCO proglasio 2015. Međunarodnom godinom svjetlosti i svjetlosnih tehnologija, u sklopu ovogodišnjeg festivala, čija je glavna tema "Sunce", održat će se niz atraktivnih sadržaja u 18 hrvatskih gradova.

U Puli, gdje se ovaj Festival održava treću godinu zaredom, organizirane su brojne zanimljive izložbe, predavanja i radionice na 20 lokacija, a koje su namijenjene predškolskom i školskom uzrastu, odraslima, umirovljenicima i znanstvenicima.

Najavljujući ovogodišnji Festival, pročelnica Smoljan izjavila je kako je Istarska županija još ranije prepoznala važnost sudjelovanja u ovakvoj manifestaciji kojom se svim uzrastima nastoji približiti znanost kroz igru i edukaciju. Naglasila je i kako se, vezano uz novi Nacionalni okvirni kurikulum, ovim programom nastoji doprinijeti jačanju znanstvenih ustanova i prirodnih znanosti.

Pročelnica Krizmanić Marjanović dodala je da se ove godine posebno ističe veliki angažman vrtića i osnovnih škola, te srednjoškolskih ustanova poput Gimnazije Pula, Tehničke i Ekonomske škole u Puli i Sveučilišta Jurja Dobrile.

Govoreći o samom programu, gospodin Pletikos istaknuo je kako su isti izradili mnogobrojni volonteri-entuzijasti te kako se broj sudionika i njihov doprinos svake godine povećava. Iz programa je posebno izdvojio otvorenje Festivala i predavanja istaknutog akademika Vladimira Paara i Korada Korlevića te „otvorena vrata“ Centra za istraživanje mora u Rovinju.

Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Detaljnije informacije o programu možete pronaći na www.festivalznanosti.hr. Ulaz na sve programe je besplatan.