15.04.15. u 10:07

Potpisan Sporazum o suradnji Istarske županije i okruga Konstanz

Delegacija Istarske županije, predvođena županom Valterom Flego, boravila je od 13. do 15. travnja u okrugu Konstanz njemačke savezne države Baden-Württemberg s ciljem formaliziranja prijateljstva i suradnje s tom regijom. Naime, Župan Flego se, tom prilikom, susreo s predsjednikom okruga Konstanz Frankom Hämmerleom te s njim potpisao Sporazum o suradnji između okruga Konstanz i Istarske županije.

„Prekograničnom i bilateralnom suradnjom želimo nastaviti i dalje dokazivati kako granice nisu barijere već mostovi povezivanja, maksimalno doprinoseći stvaranju zajedničkog europskog prostora. I upravo zato je ovaj Sporazum od velike važnosti jer će, siguran sam, otvoriti mnoga nova vrata. Prilika je to da krenemo u pripremu projekata na područjima održivog razvoja, turizma, kulture, znanosti i obrazovanja“, naglasio je župan Flego dodajući kako dvije regije vežu brojne sličnosti, posebice po pitanju dobre prakse u pripremi i realizaciji projekata financiranih iz EU fondova. Istarski župan pritom je napomenuo kako Istra do sada nije imala partnere iz Njemačke, a od ove suradnje očekuje obostran interes po pitanju partnerstva na EU projektima. 

Namjera o uspostavljanju konkretne suradnje između Istre i Konstanza iskazana je prošle godine kada je izaslanstvo pokrajinskog vijeća okruga Konstanz boravilo u Istarskoj županiji, a potom i tijekom uzvratnog posjeta župana Flega toj regiji, u rujnu. Nakon verificiranja dokumenta od strane Skupštine Istarske županije i Parlamenta okruga Konstanz, napravljen je daljnji iskorak, odnosno potpisan je Sporazum koji će omogućiti realizaciju konkretnih projekata.

Delegacija je u Konstanzu sudjelovala i na 8. sjednici Mješovite vladine komisije Baden-Württemberg – Hrvatska kojom su predsjedavali ministar Bundesrata, europskih i vanjskih poslova Peter Friedrich i pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova RH Hrvoje Marušić.

Na sjednici se razgovaralo o mogućnostima jačanja i aktivnije suradnje u područjima gospodarstva, unutarnjih poslova, obrazovanja, znanosti, turizma, zaštite okoliša, poljoprivrede i zdravstva. Uloga Komisije je iniciranje, poticanje i praćenje međuresorne bilateralne i multilateralne suradnje na konkretnim projektima iz različitih područja.