20.04.15. u 16:01

Istarski župan i predsjednik Vlade RH u obilasku strateških investicija na području Grada Poreča

Istarski župan Valter Flego i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović danas su obišli strateške investicije na području Grada Poreča.

Premijer Milanović i župan Flego su uz porečkog gradonačelnika Edija Štifanića, ministra turizma Darka Lorencina, te ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu prisustvovali svečanom otvaranju početka radova na projektu „Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda Poreča“.

Istarski župan Flego izjavio je kako će ovim projektom Grad Poreč zaštititi kvalitetu pitke vode kao i priobalnog mora zapadne obale Istre što je značajno kako za domaće stanovništvo tako i za razvoj istarskog turizma.

„More je naš najvažniji privredni resurs i u interesu je svih nas da ga održimo  kristalno čistim zbog budućih generacija i daljnjeg razvoja turizma“, naglasio je župan Flego. Dodao je i kako će se novim sustavom odvodnje pročišćena voda koristiti i za zalijevanje zelenih i poljoprivrednih površina, čime Poreč postaje primjer za racionalno gospodarenje pitkom vodom, što su osnove održivog razvoja kojem teži Istarska županija.

Govoreći o vrijednosti same investicije, predsjednik Vlade Zoran Milanović naglasio je kako ista „predstavlja ono po čemu će Poreč, a sutra i druge sredine u Istri, biti rame uz rame s najboljim europskim i svjetskim destinacijama“.

Predsjednik Vlade i istarski župan čestitali su svima koji su sudjelovali u realizaciji ove velike investicije te dodali kako će u narednom razdoblju nastaviti zajednički raditi na  ostalim projektima poput završetka zadnje dionice istarskog Ipsilona kako bi doprinijeli jednoj još boljoj i uspješnijoj Istri.

Projekt „Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda Poreča“ je vrijedan 500 milijuna kuna te je najveća investicija vodnog sektora u RH i najveća infrastrukturna investicija na području Poreštine, sufinancirana s čak 75% sredstvima iz EU fondova. Ostalih 26% bit će pokriveno iz sredstava Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda te Općina Funtana, Tar-Vabriga i Vrsar.

Župan Flego i premijer Milanović posjetili su i tvornicu Istradrvo kojoj su dodijeljena mnogobrojna priznanja za zapažene rezultate, te novoizgrađeni vodeni park "Aquacolors", koji se svečano otvara 16. svibnja.