28.08.14. u 12:02

Polaznici Eurodyssée programa kao ambasadori Istre u Europi

U sklopu međunarodnog programa razmjene mladih Eurodyssée, od 28. svibnja do 31. kolovoza 2014. godine, u Istarskoj je županiji boravilo njih petero. S obzirom da se program bliži kraju, danas su u sjedištu Istarske županije, u Puli, sudionici dobili i certifikate o sudjelovanju te potvrdu o završenom intenzivnom tečaju hrvatskoj jezika. Naime, tijekom svog boravka u Istri mladi su učili hrvatski jezik te obavljali dvomjesečnu stručnu praksu u raznim tvrtkama i institucijama.

Svoje dojmove i iskustva danas su podijelili s pročelnicom UO za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizijom Bosich i stručnom suradnicom za međunarodnu suradnju Gordanom Širol. Prema njihovim riječima, boravak u Istri ostat će im u lijepom sjećanju, a stečeno radno iskustvo biti od pomoći pri traženju novih poslova.

Pročelnica Bosich, tom je prigodom, ovogodišnjim sudionicima programa Eurodyssée, zahvalila što su izabrali upravo Istarsku županiju kao regiju gdje će obavljati praksu te im je zaželjela puno uspjeha u budućnosti. Također, napomenula je i da se nada kako će biti ambasadori Istre u svojim zemljama.

Eurodyssée/Eurodyssey je međunarodni program razmjene mladih između regija članica Skupštine europskih regija (Assembly of European Regions - AER). Program mladim ljudima u dobi od 18 do 30 godina omogućava stjecanje profesionalnog iskustva na različitim područjima djelovanja. Osim profesionalnog usavršavanja mladima se omogućuje i učenje ili usavršavanje stranog jezika. Program traje od 3 do 6 mjeseci, a provodi se u 35 europskih regija koje su trenutno uključene u program. Ciljevi programa su osim stjecanja profesionalnog iskustva i jezičnog usavršavanja, upoznavanje regije domaćina, prijateljski kontakti s ostalim sudionicima programa, stvaranje europske svijesti, međuregionalno povezivanje, te omogućavanje bržeg i kvalitetnijeg zapošljavanja po povratku u svoju regiju.

Ovogodišnji sudionici programa su: Kathrin Pape (Njemačka), Marion Murail (Francuska), Iulia Anghene (Rumunjska), Dogo Banganho (Portugal) i Pierre-Luc Chéné (Francuska).