27.08.14. u 08:03

Predstavljen novi Istra Inspirit doživljaj „Morganovo blago“

U Limskom kanalu jučer je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen novi Istra Inspirit doživljaj „Morganovo blago“ te rezultati treće godine Istra Inspirit projekta o čemu su govorili istarski župan Valter Flego, ministar turizma Darko Lorencin, načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman i voditeljica projekta Manuela Hrvatin.

Projekt Istra Inspirt ove je godine ušao u treću sezonu, a u tom se kratkom roku pokazao kao uspješnim proizvodom kulturnog turizma što potvrđuju osvojene nagrade i priznanja, kao i brojna posjećenost.

Prema riječima župana Flega, Istra Inspirit obogaćuje našu kulturno-turističku ponudu, oživljavanjem povijesnih događaja na autentičnim lokacijama, kroz uprizorene istarske legende i mitove.

„Želimo li biti još konkurentniji te privlačni kao turistička destinacija, moramo znati personalizirati iskustvo putovanja i ponuditi gostima nova iskustva. Istra, zahvaljujući svojoj bogatoj povijesti, nudi pregršt mogućnosti za nesvakidašnja, jedinstvena  iskustva i doživljaje, a na nama je da ih maksimalno iskoristimo“, naglasio je župan Flego napominjući kako je Istra Inspirit spretno spojio povijest, mitove i legende, te eno-gastronomske posebnosti naše regije.

Ministar Lorencin, pak, smatra kako je Istra Inspirit jedan od najzanimljivijih ljetnih programa koji na originalan i zanimljiv način pruža uvid u istarsku povijest i baštinu.

„Posebno veseli iskazani interes domaće i inozemne publike za ovim putovanjima u povijest Istre, a vesele i promocijski efekti na cjelokupan turizam Hrvatske, posebice na turizam Istre. Ovakva manifestacija odličan je primjer razvoja destinacije i privlačenja turista ponudom koja ne uključuje sunce i more, što i jest jedan od naših glavnih ciljeva,“ rekao je ministar Lorencin napomenuvši kako su Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica do sada kontinuirano podržavali ovaj projekt, a to će nastaviti činiti i u budućnosti.

Istra Inspirit je projekt Istarske županije, Turističke zajednice Istre i Istarske razvojne turističke agencije. Od početka provedbe projekta, upriličeno je 149 izvedbi diljem Istre, te je od ove godine, uz postojećih 9 Inspirit doživljaja na 9 povijesnih lokacija, uvedeno i 3 novih: Parenzana Express (poseban Istra Inspirit doživljaj u sklopu EU projekta Parenzana Magic); Morganovo blago u Dvigradu i Kupelwieser na Brijunima.

Najnoviji doživljaj Morganovo blago, smješten u srednjovjekovni Dvigrad, donosi dramatičnu priču o sakrivanju blaga jednog od najpodmuklijih gusara koje je svijet ikada upoznao - onom Henrya Morgana.