03.07.13. u 14:59

U Bruxellesu održana proslava ulaska Hrvatske u Europsku uniju

Povodom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji predstavnici Istarske županije sudjelovali su u srijedu 3. srpnja na konferenciji za medije koja se  održala u predstavništvu četriju regija, među kojima je i Predstavništvo Istarske županije pri EU institucijama u Bruxellesu.

Pročelnika Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriana Otočana i dožupanicu Vivianu Benussi dočekao je srdačnom dobrodošlicom u EU predsjednik austrijske savezne države Koruške Peter Kaiser ističući važnost pripadanja Hrvatske, austrijskog susjeda, najuspješnijem mirovnom savezu. Austrija i Hrvatska imaju zajedničku povijest i vrijednosti, a one su sada produbljene, stoga se u skorašnje vrijeme očekuje zajednički rad u sklopu novih radnih grupa.

S rečenim se  složio i Regionalni ministar za kulturu, sport, međunarodne i europske odnose Autonomne regije Friuli Venezia Giulia Gianni Torrent koji ističe višegodišnju suradnju 2 regije, Istarske županije i Regije Friuli Venezia Giulia okrunjenu 2005. godine otvaranjem zajedničkog ureda u Bruxellesu.

Ovu potporu isto kao i potporu 3 regije zajedničke kuće sa zahvalom je dočekao pročelnik i voditelj Ureda u Bruxellesu Oriano Otočan i naglasio nastavak zajedničke suradnje na konkretnim projektima. Za Istarsku županiju upravo se  otvorilo više mogućnosti. S jedne strane mogućnost korištenja strukturnih fondova, ali i zajedničko djelovanje Istarske županije i njezinih partnera prema europskim institucijama. S Regijom Friuli Venezia Giulia i Koruškom Istra ima cilj ući u regiju bez granica, EGTC, te participirati u ponovnom procesu jačanja radne skupine Alpe Adria. Osvrčući se na riječi Petera Kaisera, Istra svakako namjerava podržati inicijativu stvaranja pilot projekta za razmjenu i edukaciju mladih s ciljem njihove bolje pripreme za tržište rada.

Dožupanica Istarske županije Viviana Benussi obratila se  predstavnicima hrvatskih, talijanskih i austrijskih medija ističući važnost pripadanja Istre europskoj zajednici te proeuropsku politiku koju Istra vodi već dugi niz godina. Glavni prioriteti kojih se ova županija drži jest bliska suradnja s građanima, decentralizacija i promicanje teritorijalne suradnje. Kao i Otočan, Viviana Benussi ističe važnost partnerstva i uključivanje u EGTC. Ono što je u vidu zajedničkih interesa svih građana Istre nalazi se u kreiranju polja suradnje u poljima zdravstva, obrazovanja i ravnopravnosti spolova- teme koja je u Istri već uznapredovala i u teoriji i u praksi, između ostalog, kroz Udrugu „Žene Europe“.