29.11.12. u 09:43

Nakon ulaska u EU Istra će se priključiti Euroregiji bez granica

Župan Istarske županije Ivan Jakovčić i pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan su, 27. studenog 2012. godine,  boravili u Veneciji, gdje su nazočili potpisivanju osnivačkog akta "Euroregije bez granica/Euro regione senza confini" između prijateljskih i susjednih talijanskih regija Veneto i Friuli Venezia Giulia, te austrijske savezne države Koruške.

Osnovana je tako grupa za teritorijalnu suradnju/European Grouping for Territorial Cooperation (EGTC) spomenutih regija.

Potpis na osnivački akt stavili su predsjednici triju regija, Veneta Luca Zaia, Friuli Venezia Giulija Renzo Tondo i predsjednik austrijske savezne države Koruške Gerhard Dörfler.

Obzirom na povijesnu povezanost, blizinu tih regija naspram Istre i Istarske županije, upućenost naših ljudi i teritorija jednih na druge, župan  Jakovčić poručio je kako će se nakon ulaska u Europsku uniju Istarska županija priključiti ovoj inicijativi prekogranične teritorijalne suradnje.

EGTC predstavlja novi model europske "političke arhitekture", istaknuo je župan Ivan Jakovčić kao i to da se očekuje suradnja na područjima turizma, obrazovanja, znanosti, inovacija i novih tehnologija, zdravstva, transporta i kulture.