12.04.11. u 09:01

3. Sabor kulture u Istri

3. Saboru kulture u Istri prisustvovalo je dvjestotinjak djelatnika u kulturi, umjetnika i predstavnika jedinica lokalne i područne (regionalne) uprave i samouprave. Sudionike Sabora prigodnim su govorom pozdravili izaslanik ministra kulture Jasena Mesića, Srećko Šestan, pomoćnik ministra kulture, zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi, gradonačelnik Pule grada domaćina, Boris Miletić, te Roberto Ciambetti, pročelnik za proračun, financije i lokalnu samoupravu talijanske regije Veneto.

Gradonačelnik Pule izrazio je zadovoljstvo razinom kvalitete međusobne suradnje Grada Pule i Istarske županije u području kulture te je istaknuo niz uspješno realiziranih projekata, poput revitalizacije pulskih fortifikacija, otvaranja pulskih tunela za javnost, finalizaciju dogovora o lokaciji za Muzej suvremene umjetnosti u bivšoj tiskari te Muzila, kojeg se želi maksimalno kulturno valorizirati. Zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi istaknula je kako je "istarska kultura, u okvirima Republike Hrvatske, marginalizirana. Istarska županija daje sve svoje resurse i kompetencije na raspolaganje u pronalaženju sredstava iz europskih fondova".

"Ministarstvo kulture prati napore uložene u donošenje Istarske kulturne strategije jer se ona uklapa u politiku Ministarstva koja potiče decentralizaciju. Istra je pokazatelj drugim regijama kako bi se trebalo promišljati o kulturi. Problema svakako ima i oni su u kulturi jako vidljivi jer je kultura živi organizam, ona je puls naroda i njegove kreativnosti. Na nama je odgovornost, pritom mislim na državu, jedinice lokalne uprave i samouprave da te probleme riješimo kako bi kulturnjaci i umjetnici mogli ostvariti svoje ciljeve", zaključio je Srećko Šestan.

Opširnije o 3. Saboru kulture u Istri možete pogledati ovdje