06.04.11. u 16:54

Obilježavanje 150. godišnjice prvog zasjedanja Pokrajinskog sabora Markgrofovije Istre

 Na dan 150. obljetnice prvog zasjedanja Pokrajinskog sabora Markgrofovije Istre Povijesni muzej Istre i Humanističko društvo Histria organizirali su u srijedu, 6. travnja 2011., svečanost koja se održala u Puli, u Odjelu humanističkih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile, nekadašnjem sjedištu Ženske pokrajinske gimnazije (Ul. I. M. Ronjgova 1), s početkom u 11 sati te u sjedištu Pokrajinskog arhiva u Kopru (ul. Kapodistrias 1) s početkom u 19 sati. 

U Puli je uvažene goste, predstavnike znanstvenih, kulturnih i obrazovnih institucija u Istarskoj županiji, Sloveniji i Hrvatskoj pozdravio domaćin događaja, rektor pulskog Sveučilišta Robert Matijašić. Približio je povijesnu pozadinu razdoblja u kojem je djelovao Istarski pokrajinski sabor te dočarao atmosferu s njegove prve sjednice na kojoj je prije stoljeća i pol govorio i titular pulskog sveučilišta, Juraj Dobrila.  

O digitalizaciji službenih listova Markgrofovije Istre govorio je  Gracijano Kešac u ime Povijesnog muzeja Istre iz Pule, jednog od nositelja projekta.  

Prisutnima su se obratili i Nataša Nefat, predstavnica Ministarstva kulture Republike Hrvatske, te predstavnici Istarske županije – Regione Istriana: dožupanica Viviana Benussi i Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu.   

Tajana Ujčić iz Etnografskog muzeja Istre, koordinatorica projekta obilježavanja 150. obljetnice osnutka Pokrajinskog sabora, predstavila je prvu fazu digitalizacije službenih listova, upoznala nas s njihovim sadržajem te istaknula zanimljivosti vezane uz projekt.   

Informatičke karakteristike i način funkcioniranja digitalnog repozitorija objasnio je Kristijan Crnković  iz tvrtke ArhivPro, a čast da pokrene mrežnu dostupnost repozitorija pripala je Steli Hrkač, učenici 8. razreda OŠ Veli Vrh, dobitnici prve nagrade na državnom natjecanju iz povijesti u kategoriji Samostalni istraživački rad za 2010. i 2011. godinu. Svečanost obilježavanja povijesnog događaja nastavit će se, uz sadržajan program, u Kopru u 19 sati.  

Istarski pokrajinski sabor, osnovan temeljem Veljačkog patenta 1861. godine, tijekom svojega postojanja (1861. - 1918.) bio je najvažnije upravno tijelo u Istri. Za njeno sjedište odabran je Poreč, dok su saborske sjednice održavane u Puli i Kopru. Sabor je imao značajnu ulogu u područjima javnog života: zdravstvu, obrazovanju, javnim radovima, poljoprivredi, trgovini. Predsjedao mu je pokrajinski kapetan, izabran među njegovim predstavnicima. Prvi je na tom položaju bio Porečan markiz  Gianpaolo Polesini.  

U projektima digitalizacije i izložbe, koje organiziraju Povijesni muzej Istre i Humanističko društvo Histria iz Kopra, sudjeluju Državni arhiv u Pazinu, Državni arhiv u Rijeci, Pokrajinski arhiv u Kopru, Etnografski muzej Istre iz Pazina, Zavičajni muzej Poreštine, Zavičajni muzej grada Rovinja, Narodni muzej Labin, Sveučilišna knjižnica u Puli, Centralna knjižnica Srečko Vilhar iz Kopra te Centar za povijesna istraživanja u Rovinju. Projekt podržavaju Istarska županija te ministarstva kulture Republike Hrvatske i Republike Slovenije.