15.07.10. u 15:09

Pula: Projekti iz EU programa "IPA prekogranična suradnja Slovenija-Hrvatska" za razvoj Istre

Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak, 15. srpnja 2010. godine, u sjedištu  Istarske županije, Oriano Otočan, v.d. pročelnika županijskog  Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije i Manuela Hrvatin, savjetnica za međunarodnu suradnju i europske integracije predstavili su projekte iz  Istarske županije kandidirane na program IPA prekogranična suradnja Slovenija-Hrvatska u sklopu  drugog poziva na predaju projektnih prijedloga.

Istarska županija, te gradovi i općine kandidirali su ukupno 27 projekata, vrijednih  14,5  milijuna eura. U tom je iznosu udio istarskih partnera 3,8 milijuna eura. Riječ je o projektima koji se   nadograđuju na već postojeće objekte i podloga su za  financiranje iz Strukturnih fondova kada Hrvatska uđe u Europsku uniju, gdje će sredstva biti veća.

Kandidirani će projekti jamčiti brži društveno gospodarski razvoj jedinica lokalne samouprave. Na konferenciji je, ipak, izdvojeno nekoliko njih od kojih se najviše očekuje. Projekt  COHERNETCO bavi se  revitalizacijom  kaštela i dvoraca, a u Istarskoj županiji računaju na sredstva za  obnovu kaštela u Svetvinčentu, te u sklopu revitalizacije Završja, za obnovu tamošnjeg kaštela. Projekt DIVA omogućit će  sanaciju  ilegalnih odlagališta otpada,  APRO se nadograđuje na projekt zaštite istarskog boškarina, jer će se  njegova sredstva koristiti  za izgradnju staja za rasplodna goveda. Zanimljiv je projekt TASTEFUL ISTRIA, koji  vrednuje  istarsko ruralno  područje i dat će poticaj izgradnji muzeja  vina u Brtonigli. Projekt poetičnog naziva VOLI SRCE SVOJE namijenjen je zdravstvu kroz realizaciju programa prevencije kardiovaskularnih bolesti. Mnogo se očekuje i od ECO-ENERGY-LAB, kojim se želi iskoristiti  mogućnosti  za implementaciju obnovljivih izvora energije u Istri.

Mnogo se radilo na  izradi projekata i, kako je rekao Oriano Otočan " mnogo i očekujemo i veliki smo optimisti, ne samo zbog očekivanih rezultata natječaja, već i zbog toga što je tridesetak različitih institucija iz Istarske županije  sudjelovalo u njihovoj izradi. To samo dokazuje da su u Istri izgrađeni  vrijedni kadrovski i  administrativni kapaciteti, koji će nam omogućiti bolje korištenje strukturnih fondova, kada uđemo u EU. Veća će sredstva jače utjecati na sveukupni društveno gospodarski razvoj"

O ekipi koja je radila na izradi projekta, pohvalno se izrazila Manuela Hrvatin i naglasila kako za napisati jedan projekt treba imati puno znanja, diplomatskog umijeća, jer se radi s partnerima iz drugih zemalja, i nadasve ljubavi za svoj kraj.