20.06.07. u 13:37

Župan Jakovčić proglasio elementarnu nepogodu za Općinu Pićan

Istarski župan  Ivan Jakovčić proglasio je elementarnu nepogodu za  Općinu Pićan, čije je područje  11. lipnja ove godine zahvatilo olujno nevrijeme praćeno jakom tučom. Uslijed velikih bujica došlo je do  odrona zemljišta i potpornih zidova.  Šteta se procjenjuje na više od 2.000.000,00 kuna što je oko 45 posto  proračuna Općine Pićan, koji je u 2006. godini ostvaren u iznosu od 4.447.655,00 kn.  

Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obavezno je da u suradnji s Općinskim povjerenstvom obavi procjenu šteta od elementarne nepogode po utvrđenoj zakonskoj proceduri. Mora se utvrditi stupanj oštećenja stradalih poljoprivrednih kultura i dugogodišnjih nasada i posljedica na poljoprivrednu djelatnost toga područja, kao i druge štete koje su nastale na navedenom području.

Kompletan  izvještaj i elaborat o štetama  dostavit će Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Jedinica lokalne samouprave dužna je u suradnji sa Županijskim povjerenstvom izraditi i Državnom povjerenstvu predložiti prijedlog mjera za uklanjanje i ublažavanje posljedica.