28.11.05. u 08:52

Strasbourg: Župan Jakovčić i Oriano Otočan na zasjedanju Generalne skupštine Skupštine europskih regija

Župan Istarske županije Ivan Jakovčić i član Poglavarstva zadužen za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan sudjelovali su 24. i 25. studenoga, u Strasbourgu, u radu Generalne skupštine Skupštine europskih regija ( SER-a ). Uz predstavnike iz Istarske županije, u radu Generalne skupštine SER-a prisustvuju i predstavnici više od 250 regija iz čitave Europe, među kojima i predstavnici drugih hrvatskih županija, članica Skupštine europskih regija.

Kao potpredsjednik te asocijacije, Jakovčić je, prvog dana ( 24. studenoga ) zasjedanja skupštine, govorio o potrebi povezivanja regija na prostoru jugoistočne Europe. U tom je kontekstu istaknuo značenje što ga u regionalnom povezivanje imaju inicijative za osnivanje Jadranske euroregije , te Euroregije Alpe-Jadran. Posebno je naglasio kako se radi o procesima koji integriraju regije iz država na različitim stadijima eurointegracija. Te su inicijative na tragu europske politike povezivanja srodnih regija, koje će biti važni instrumenti pri dodjeli sredstava iz pretpristupnih fondova Europske unije.

Drugog dana ( 25. studenoga ) rada Generalne skupštine, istarski jer župan predsjedavao sjednicom, na kojoj je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso govorio o važnosti regionalne politike u funkciji postizanja konkurenstnosti u europskom gospodarstvu. Posebno je govorio o potrebi postizanja konsenzusa pri izglasavanju europskog proračuna 2007/2013. godine.

Na sjednici je razmatrano i niz aktivnosti vezanih za radna tijela Skupštine europskih regija.